V pitné vodě v Poličce byly nalezeny infekční noroviry

Ve vodovodní síti v Poličce na Svitavsku prokázaly rozbory přítomnost norovirů. Ty způsobují zvracení a průjmy, jsou přitom rezistentní vůči chloru. Původ znečištění pitné vody je zatím nejasný. Lidé by ji měli preventivně převařovat.

„Je to jeden z nejinfekčnějších virů, naprosto běžně se vyskytující, který se přenáší kontaktem mezi lidmi i z kontaminovaných povrchů. Je nesmírně odolný, působí na něj jen vybrané dezinfekční prostředky s vysokým obsahem alkoholu,“ uvedl Jaroslav Říha z krajské hygienické stanice.

Během posledních několika týdnů onemocnělo v Poličce průjmem několik desítek či stovek lidí. Přesná čísla hygienici ale nemají, neboť ne všichni nemocní byli u lékaře. Vodárenská společnost VHOS, která síť provozuje, proplachuje vodovodní sítě v dotčených lokalitách, odstavila z provozu dva vodní zdroje a vodu intenzivněji chloruje.

Podle Říhy i proplachování vodovodní sítě může pomoci noroviry odstranit. Chlorování zase zlikviduje bakterie, které se na onemocněních mohly také podílet. Další rozbor vody plánují hygienici v příštích dnech. Bude také nutné přesněji určit kmeny objevených bakterií.

Předseda představenstva společnosti VHOS Zdeněk Šunka si neumí přítomnost norovirů v pitné vodě vysvětlit. Vodárny už vyprázdnily jeden vrt, kde bylo znečištění nalezeno, vytáhly čerpadla a vše dezinfikovaly. Zdroj také pracovníci prohlédli kamerou za přítomnosti hydrogeologa.

Teď se vodárny snaží zjistit, jestli se znečištění do vrtu nedostalo z podzemích vod. „Kontrolujeme také kanalizaci, odlehčovací komory a další zařízení. Kroutí nad tím hlavou i lidé, kteří mají praxi desítky let,“ dodal Šunka.

Noroviry měly na svědomí také takzvanou dejvickou havárii v roce 2015, kdy v Praze na přelomu května a června onemocnělo asi 11 tisíc lidí. Pitnou vodu tehdy kontaminoval průsak z kanalizace.