V Pardubicích mají vlastní certifikát pro hotely a restaurace

Pardubice - Pardubičtí přišli s vlastním certifikátem kvality. Do projektu města se teď mohou hlásit hoteliéři i majitelé restaurací. Pokud při kontrolách a testech uspějí, získají tzv. interní certifikát. Ten bude jakousi zárukou města, že se tu o každého hosta dobře postarají.

Podobně jako ve slavném filmu Křidýlko nebo stehýnko Luis de Funés hodnotí kvalitu restaurantů, také komisaři pardubického magistrátu obcházejí místní podniky. Zaměřují se na jídlo, prostředí i obsluhu. Hotely, penziony, bary nebo restaurace musejí splnit povinná kritéria a nabídnout kvalitní služby. Majitel jednoho z pardubických hotelů Oldřich Bujnoch osvětluje práci komisařů: „Navštívili pokoje, samozřejmě anonymně bez předchozího upozornění, byli v restauraci, najedli se…” Pokud je v pořádku i druhá, případně třetí návštěva, může být certifikát udělen.

Certifikace samotná je dobrovolná. Odbor kultury, sportu a cestovního ruchu Magistrátu města Pardubic vytvořil výzvu, postaral se o to, aby se o ní všeobecně vědělo, a pak už jen čekal, kdo se přihlásí. V prvním kole tři uchazeči neuspěli, osmnáct bylo úspěšných. Mezi podniky, které certifikát získaly, byla mimo jiné i čínská restaurace Hu Shaokana a italská, jejíž majitel Attilio Lanza do Pardubic jezdí už 25 let a úspěšně zde v oboru podniká.

S udělením certifikátu město podnikům garantuje propagaci na internetu nebo na veletrzích cestovního ruchu. Kvalitu služeb úředníci průběžně kontrolují, podnětem jsou i námitky nespokojených klientů. Vedoucí odboru kultury, sportu a cestovního ruchu Martina Kulhavá k tomu dodává: „V případě, že se stížnosti potvrdí, tak certifikace může být odejmuta.” Pokud podnikatelé o certifikát přijdou, mohou sice o potvrzení kvality služeb znovu požádat, ale až poté, kdy všechny zjištěné nedostatky odstraní.