V kladrubském klášteře se po opravě zvlnila dřevěná podlaha

Po opravě v kladrubském klášteře se zvlnila podlaha (zdroj: ČT24)

Památkáři reklamují zvlněnou podlahu refektáře kladrubského kláštera na Stříbrsku. Nová podlaha v zimní jídelně mnichů vyšla asi na dva miliony korun. Celková rekonstrukce konventu, který se pro návštěvníky otevřel loni v dubnu, stála 165 milionů. Firma tvrdí, že ke zvlnění podlahy došlo kvůli zvýšené vlhkosti, znalecký posudek si však chce ještě prostudovat.

Jedním z cílů historicky největší rekonstrukce národní kulturní památky bylo přiblížit návštěvníkům život mnichů. Jenže oprava se příliš nepovedla. Nová dřevěná podlaha se totiž loni zvlnila, a to ještě před otevřením prohlídkového okruhu. Lidé se teď vybouleninám musejí vyhýbat. „Je to škoda, ten klášter si to nezaslouží,“ řekla jedna z návštěvnic Kamila Cretan.

„Vyřezaly se vyboulené části a vrátilo se to sem. Je vidět, že to tady už nepasuje,“ popsal na místě kastelán kláštera Kladruby Milan Zoubek. Podlaha se vyboulila na dalších místech, a to naposledy letos v březnu.

Podle stavební firmy je důvodem zvýšená vlhkost v objektu. Kastelán se teď obává, že bude nutné celou podlahu vyměnit. „Situaci intenzivně řešíme,“ uvedla mluvčí firmy OHLA ŽS Iva Cachová s tím, že čerstvě obdrželi znalecký posudek a po jeho prostudování stanoví další postup.

Další práce navíc

„Místnost je důležitá ve skladbě prohlídky, protože se tady návštěvníci dozvídají, jak se mniši v baroku stravovali. Zároveň v celé místnosti je instalovaný restaurovaný mobiliář, takže ten bude potřeba vystěhovat, včetně světel. Bude potřeba i ochránit výmalbu zdí a kleneb, protože ta se v rámci projektu opravovala také,“ uvedl kastelán.

Klášter nově získal čtyřicet milionů korun z evropských dotací na další dva projekty. Chystá se zrekonstruovat konventní kapli i unikátní rajský dvůr.