V Jiříkově u Rýmařova dostal Ježíšek podobu

Jiříkov u Rýmařova - Jak vlastně vypadá český Ježíšek, který nosí dětem vánoční dárky? Na tuto otázku se během dvou let sešlo zhruba 30 tisíc odpovědí od dětí i dospělých. Letos dostal Ježíšek i svou dřevěnou podobu, z jednoho kusu lipového dřeva ho vytesal Jiří Halouzka.

Podle návrhu sedmileté holčičky vznikla vítězná kreslená předloha, podle této předlohy vytvořil mistr řezbář své dílo, a tak se mohl Halouzkův dřevěný Ježíšek ukázat v celé své kráse. „Je to takový devítiletý, desetiletý kluk, který má kudrnaté vlasy, není to samozřejmě člověk, je to napůl člověk a napůl andílek. Má křidélka, aby mohl dětem dopravit ke stromečku dárečky,“ uvedl řezbář Jiří Halouzka. Návštěvníkům Pradědovy galerie se vystavený Ježíšek líbí: „Nemám představu, jak Ježíšek vypadá, ale tenhle ji splňuje. Jako český Ježíšek může být, to by docela sedělo.“ V příštím roce plánuje Jiří Halouzka vyřezat také Ježíškovy pomocníky, protože ten by sám by na roznášení dárků nestačil.

Kromě českého Ježíška a dalších 300 soch je v Pradědově galerii k vidění také největší betlém na světě. „Betlém inicioval papež Jan Pavel II., který mě v roce 1988 pozval na svoje letní sídlo Gandolfo a tam mi řekl, že betlém je jako kniha - z knihy se dá hodně naučit a vyčíst,“ dodal řezbář.

V současné době má více než desetitunový betlém 148 figur, všechny sochy jsou v životní velikosti a z jednoho kusu kmene. Jiří Halouzka plánuje každý rok až do konce svého života vyřezat nejméně dvě nové.