V Jablonci trvá sněhová kalamita, pomáhají s ní i vězni

Události: Jablonec bojuje se sněhovou kalamitou (zdroj: ČT24)

Sněhová kalamita v Jablonci nad Nisou by mohla trvat až do pátku. Město v současnosti pracuje na odklízení víkendového přívalu sněhu, vedle cestářů se na práci dokonce podílí i desítka trestanců z rýnovské věznice. Sousední Liberec od zvažovaného vyhlášení kalamity naopak upustil.

Kalamitní stav vyhlásili v Jablonci v pondělí dopoledne. Od soboty ve městě napadlo víc než půl metru sněhu a technickým službám se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. V souvislosti s kalamitou jsou ve městě vypnuté parkovací automaty a parkování je tak zdarma, právě osobní doprava ale v současnosti způsobuje komplikace.

„Hlavní silnice a většina vedlejších jsou protaženy, nicméně sníh už není kam hrnout, silnice se permanentně zužují a pokud v nich lidé chtějí parkovat tak, jak jsou zvyklí, tak se ucpávají,“ informoval jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). „Pro nás nyní následuje fáze po extrémním spadu a protažení silnic, rozšiřování ulic, odvážení sněhu z města, a to potřebuje speciální režim, především na sídlištích,“ dodal.

Kvůli pracím bude od půlnoci do středečních 04:00 uzavřena frekventovaná ulice Pod Vodárnou a navazující komunikace ve směru na Liberec-Harcov, kterou motoristé používají jako jednu z objízdných tras po dobu výstavby rychlého spojení mezi Libercem a Jabloncem. Těžká technika odtud bude odvážet sníh, řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Odklízení sněhu komplikuje silný mráz, sníh tvrdne a namrzá. Při dopoledním úklidu zmrzlých sněhových bariér v Ladově ulici se poškodil i obří lopatkový nakladač zvaný Stalinovy ruce a v tuto chvíli nikdo neví, kdy bude opraven.

Sníh sjíždějící ze střech navíc padá na již uklizené cesty, zde přimrzá a nedá se uklidit. Stejně práci silničářů komplikují i lidé, kteří odhazují sníh na již vyčištěná místa. Přes intenzivní úklid zůstává ve městě stále zhruba šedesát procent chodníků neprůchodných.

V Jablonci od začátku letošní zimy napadlo 160 centimetrů sněhu, za celou zimu 2015/2016 to bylo jen 125 centimetrů. Rekordní byla v podhorském městě zima 2009/2010, kdy nasněžilo od listopadu do dubna 340 centimetrů a údržba tehdy stála 22 milionů korun. Naopak nejlevnější byla předminulá zima, kdy za údržbu zaplatilo město jen 8,2 milionu. Počasí bylo tehdy výjimečně mírné, napadlo jen 57 centimetrů sněhu. Zhruba stejně ho ve městě přibylo za uplynulý víkend.

Zamrzlé Česko
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Liberec kalamitu nevyhlásí

Jablonec není jediným městem v Libereckém kraji, kde se sněhem bojují. Kalamitní stav vyhlásili v pondělí dopoledne také v Novém Městě pod Smrkem na Liberecku, protože ani zde nedokázali udržet průjezdné komunikace. V terénu je dosud veškerá technika posílená i o další firmy.

O tom, zda kalamitní stav vyhlásit, rozhodoval operační štáb – zástupci města, policie, technických služeb, svozové společnosti a dopravního podniku – i v Liberci, kde od pátku přibylo čtyřicet centimetrů nového sněhu. Město od záměru nakonec upustilo, místo toho najme na úklid sněhu dalších patnáct nakladačů a svozových aut a ve zvýšené míře ho bude odvážet zejména z centra, parkovišť a sídlišť.

Posila bude podle náměstka primátora Tomáše Kysely stát milion korun. „Předpokládáme, že za leden zaplatíme za zimní údržbu pětadvacet milionů, na celou zimu byl předpoklad šestatřicet milionů korun,“ uvedl. Sníh se bude odvážet do deponie v Londýnské ulici u čistírny odpadních vod, případně do lomu v Harcově.

Problémy jsou v Liberci zejména s udržením chodníků ve schůdném stavu (uklizeno jich je zhruba 70 kilometrů) i údržbou křižovatek. Lemují je vysoké sněhové mantinely, jež ztěžují výhled. Problémy působí sněhové bariéry i na sídlištích, které zužují silnice. Kvůli parkujícím autům se na některá místa nemohou popeláři.

Výstraha před jazyky v moravských krajích

Ve zbytku republiky sníh už dopravu nijak dramaticky nekomplikuje, silnice prvních tříd jsou díky posypu holé a průjezdné, komplikace mohou nastat jen na silnicích nižších tříd, kde jednotliví krajští silničáři hlásí vrstvy ujetého a posypaného sněhu.

Povětrnostní podmínky ale nadále nejsou úplně příznivé, například ve Zlínském kraji ráno dopravu místy komplikovaly mrznoucí mlhy a silný vítr. Nesjízdné zůstávají od víkendu také dva úseky na Ústecku, a to mezi Krásným Lesem a Adolfovem a Petrovicemi a Nakléřovem. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na některých hlavních tazích, například na dálnicích D4 a D5.

Až do středeční šesté hodiny večerní platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před tvorbou sněhových jazyků, a to pro všechny moravské kraje. Vát bude čerstvý severovýchodní vítr, který v nárazech může dosáhnout rychlosti kolem 55 kilometrů v hodině, a komplikace tak mohou nastat v kombinaci s prachovým sněhem.

Naopak obyvatelé Čech by se měli připravit na velký mráz. Od dnešních 20:00 do středečních 9:00 zasáhne podle ČHMÚ východní Čechy, severovýchodní a východní části Středočeského kraje a východ Libereckého kraje. „Předpokládáme, že silné mrazy budou přetrvávat v ČR minimálně do konce týdne,“ dodávají.