V boji s ohněm. Hasiči zasahují u lesních požárů a nové přibývají

Středočeské hasiče už třetím dnem zaměstnává rozsáhlý lesní požár u Olešné na Rakovnicku, s hořícím lesem se snaží vypořádat také v nepřístupném skalnatém terénu nedaleko Mnichova Hradiště, plzeňští hasiči se potýkají s ohněm u Domažlic. Vyprahlou krajinu přitom vláha nečeká, v následujících dnech mají být v Česku opět tropické teploty.

„Máme vydanou výstrahu, která varuje před vysokým rizikem vzniku požárů, i výstrahu, která varuje před velmi vysokými teplotami,“ uvádí meteorolog Pavel Karas. Varování platí do sobotního večera, kdy by přes české území měla začít přecházet studená fronta – a s ní zřejmě i bouřky.

Některé kraje nicméně zvažují, že ještě před tím vyhlásí zákazy vstupů do lesů. Jen za dnešek totiž museli hasiči vyjíždět k devadesáti požárům, z nichž se minimálně ten na Domažlicku – tak jako v minulých dnech ve středních Čechách – týkal lesa.

Domažlicko – lesní požár u Jivjan

Dva hektary lesního porostu vzplály nedaleko Jivjan na Domažlicku. Hasiči na místo vyslali jedenáct jednotek a vzhledem k rozsahu vyhlásili třetí stupeň poplachu, informovalo středisko krajských hasičů.

V současné vlně veder se hasiči nejen v Plzeňském kraji potýkají s požáry denně. Jen v úterý vyjížděli v kraji téměř ke dvaceti požárům lesů, luk, polí, strnišť, stohů či balíků slámy. Na deseti hektarech plochy hořelo v úterý posekané pole také u Týnce na Klatovsku. Kvůli likvidaci některých požárů musel být na čas zastaven provoz na silnici a na železniční trati.

Mladoboleslavsko – s ohněm bojují hasiči ze tří krajů

V Příhrazských skalách začalo hořet v úterý dopoledne, požár v lese nedaleko Branžeže na Mladoboleslavsku už mají hasiči pod kontrolou. Oheň se nešíří, ohniska ale stále zůstávají v zemi v kořenech stromů coby takzvaný podzemní požár. Ještě minimálně celý den ale budou pokračovat v dohašovaní, práce navíc komplikuje těžko přístupný terén ve skalách. Plameny proto hasiči likvidují i pomocí vrtulníku.

Do Branžeže přijeli středočeským hasičům pomáhat i jejich kolegové z Liberce a z Královéhradeckého kraje. Z Vysočiny dorazila speciální čtyřkolka s hasicím zařízením. Do pískovcových skal zamířil také oddíl hasičů horolezců, bez kterých by se do nepřístupného terénu ostatní vůbec nedostali. „Vytvářeli přístupové cesty, aby se hasiči mohli alespoň přidržovat. Terén je podmáčený a v pískovcových skalách, takže hrozilo riziko pádu,“ uvedl velitel zásahu Jan Hadrbolec.

Rakovnicko – hasiči dohašují skrytá ohniska

Už od pondělí středočeští hasiči zasahují i u Olešné na Rakovnicku, kde vzplálo 100 hektarů lesa a pole. I zde se hledají a dohašují skrytá ohniska. Na místě zůstává 13 jednotek. Rakovnická radnice kvůli zvědavcům, kteří komplikují práci hasičům, zakázala vstup do lesů ve vlastnictví města v katastrálním území Olešná a Chrášťany. Zákaz prozatím platí do 23. srpna.

„Ve čtvrtek ráno bude opět prohlídka požářiště a rozhodne se, co dál,“ informoval mluvčí krajských hasičů Svoboda. Je ale podle něj téměř jisté, že hasiči ještě u Olešné zůstanou. Nebude už jich ale zřejmě zapotřebí tolik. Příčinou zatím největšího letošního požáru byla mechanická závada na kombajnu, který sekal poblíž lesa.

Vyprahlé Česko spalují lesní požáry (zdroj: ČT24)

Ve Středočeském kraji platí kvůli suchu zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit, zákaz pálení suché trávy, plevele či větví na volném prostranství, zejména v blízkosti porostů a polí s obilovinami či pícninami, a klestí a kůry v lesích. 

Zakázány jsou také jízdy parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření či táboření mimo vyhrazené prostory. Motoristé nesmějí zajíždět do lesů a na polní cesty, výjimku mají vlastníci a uživatelé lesních a zemědělských pozemků při jejich obhospodařování.

  • potřebuje pro své šíření specifické podmínky. Nejčastěji se s ním hasiči setkávají buď na vyschlých pasekách a rašeliništích, nebo v bahnité půdě.
  • i po uhašení ohniště na povrchu se teplo šíří pod zemí. Tam postupně přes kořínky nebo kořeny stromů centimetr po centimetru postupuje dál a způsobuje hoření. Některá místa můžou dokonce prohořet do podoby dutin.
  • šíření požáru může trvat hodiny, ale i dny. Obvykle ho zastaví přirozené bariéry - mokré vrstvy, podzemní prameny, jíly, písky nebo skalnaté podloží. Pokud se dostane ke kořenům vzrostlých stromů, začne hořet i les.