Úlovek celníků: Řidič dodávky pašoval skoro dva tisíce kartonů cigaret

Brno – Rekordní zásilku pašovaných cigaret zadrželi v noci na sobotu jihomoravští celníci. V dodávce našli 1 800 kartonů nezdaněných cigaret. Na Brněnsku budou celníci auta kontrolovat ještě několik dnů. Akce je zaměřená především na pašování alkoholu, drog, cigaret i nezdaněného paliva. Kvůli daňovým únikům přichází Česká republika ročně o miliardy korun.

Už od pátečního večera jsou silnice na Brněnsku pod drobnohledem celníků. Pomocí speciálního mobilního rentgenu, který je jediný v republice, už prověřili stovky vozidel. Hlavní výhoda rentgenu – na rozdíl od osobní prohlídky odhalí obsah nákladu za několik vteřin. Vodítkem pro celníky jsou stíny – pokud je ve voze stejné zboží, stíny jsou shodné, když se ale liší, může být v nákladu něco ukryté.

Rozsáhlá akce už má první úspěch. V noci na dnešek se celníkům podařilo zadržet dodávku, která převážela 1 800 kartonů nezdaněných cigaret. „Tento počet je mimořádně velkým záchytem v porovnání s ostatními,“ potvrdila mluvčí Celního úřadu Jihomoravského kraje Gabriela Kokrhelová.

Policisté i celníci zůstanou na silnicích i v dalších dnech. Daňových úniků, kterých v posledních letech přibývá, chtějí odhalit co nejvíce.

Celníci vyrazili na kontroly s mobilním rentgenem (zdroj: ČT24)