Trolejbusům v Mariánských lázních pomůže zrekonstruovaná měnírna

Zajistit budoucnost trolejbusové dopravě v Mariánských Lázních – i takovou ambici měla rekonstrukce měnírny, která je nejstarším dosud provozovaným zařízením svého druhu v Česku. Město za rekonstrukci zaplatilo 50 milionů korun, podle provozovatele trolejbusové sítě následně projdou rekonstrukcí dva napájecí úseky trakčního vedení.

Mariánskými Lázněmi v minulosti otřásala diskuse o budoucnosti trolejbusové dopravy. Někdejší vedení města chtělo provoz zrušit. Nakonec přežil, ale to mimo jiné znamenalo, že bylo potřeba jej zmodernizovat. Zatímco vozový park se v posledních letech zcela obměnil a všechny trolejbusy, které po městě jezdí, jsou staré jen dva roky, s infrastrukturou to bylo horší.

„Měnírna tady byla šedesát let a byla téměř beze změny. Technologie byla zastaralá, fungovala několik let bez zálohy. Vše běželo pouze na jeden transformátor a jeden usměrňovač. Takže v případě jejich poruchy bychom měli výpadek,“ shrnul situaci před rekonstrukcí měnírny jednatel společnosti Městská doprava Mariánské Lázně Vladimír Nedvěd.

Mariánské Lázně, respektive jejich dopravní společnost, zaplatily za modernizaci 53 milionů, z toho 85 procent pokryla evropská dotace.

Modernizace vozového parku i infrastruktury jsou zárukou, že trolejbusy v Mariánských Lázních zůstanou. Vyplývá to z dotačních podmínek. Unie přispěla i na předloňský nákup nových trolejbusů, poskytla sto milionů korun pod podmínkou, že vozidla budou jezdit deset let a najedou 30 tisíc kilometrů ročně.

Z evropských peněz financuje podnik také opravu dvou úseků trolejového vedení. První je v centrální lázeňské části města a druhý ve čtvrti Úšovice. S jejich dokončením se počítá v příštím roce na jaře.

Trolejbusy jezdí v Mariánských Lázních od roku 1952, kdy nahradily zrušený tramvajový provoz. Třináctitisícové Mariánské Lázně jsou nejmenším městem v Česku, kde trolejbusy jezdí. V provozu jsou dvě linky, jedna vede centrem města a druhá do vedlejších obcí. Dopravní podnik zredukoval počet linek kvůli epidemii covidu, stav se dosud nezměnil. V příštím roce by se měl provoz opět rozšířit.