TOP 09 a ODS v Praze odmítly širokou koalici, chtějí odchod primátorky

Události v regionech: Jednání o nové koalici v Praze (zdroj: ČT24)

Zástupci pražské TOP 09 a ODS na středeční schůzce odmítli návrh ANO a ČSSD na vytvoření široké koalice. Trvají na menšinové koalici složené z pěti partnerů, která by mohla být uzavřena v lednu. Trojkoalice, kterou tvoří lidovci, Strana zelených a STAN, se o nabídce musí ještě poradit. TOP 09 zároveň vyzvala primátorku k rezignaci. K výzvě se připojila i ODS.

„Přišli jsme na návštěvu, abychom si vyposlechli, co nám ANO a ČSSD chtějí říct. Naše odpověď je, že máme svůj projekt a směřujeme k novému řešení, ve kterém nebude primátorka, která je symbolem neúspěšné koalice,“ uvedl předseda zastupitelů za TOP 09 Václav Novotný. „Podle našeho hlubokého přesvědčení by měla primátorka rezignovat,“ doplnil.

Slova Novotného potvrdila i předsedkyně zastupitelů za ODS Alexandra Udženija. Trojkoalice se kvůli tomu sejde ve čtvrtek ráno.

„ANO a ČSSD nám nabídly možnost paralelního jednání o širší koalici. Jejich taktikou je nahlodat stávající koaliční jednání a ukázat, že jsou i další možnosti,“ řekl za Trojkoalici předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský. Podle jeho názoru není vhodné jednat o dvou variantách najednou. „Za mě je prioritou rozběhlé jednání o menšinové koalici,“ doplnil.

Pětice stran v čele s TOP 09 v úterý po poledni po koaličním jednání jednohlasně oznámila, že od ledna by v metropoli mohla vládnout menšinová koalice s podporou ODS. TOP 09, ODS, Trojkoalice, nezávislí a Piráti by měli v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 35 hlasů. Poslali by tak dosud vládnoucí ANO a ČSSD do opozičních lavic.

Vedení pražského ANO a ČSSD na to v úterý reagovalo mimořádnou večerní schůzkou, po které vyzvalo TOP 09, ODS a Trojkoalici k jednání o široké koalici.

Wolf (KDU-ČSL): O většinové koalici jsme ochotni jednat

Trojkoalice ústy předsedy pražských lidovců Jana Wolfa ale už ve středu dopoledne vzkázala, že je ochotna se nabídkou ANO a ČSSD zabývat. 

Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice), Karel Březina (ČSSD) a primátorka Adriana Krnáčová (ANO) na jednání zastupitelstva 5. listopadu
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

„Nabídka se dala očekávat a je dobře, že přišla, protože dává možnost vytvoření stabilní pražské koalice,“ řekl Wolf. Pražští lidovci podle něj nabídku očekávali, už v pondělí se proto usnesli, že budou případně jednat o obou koaličních variantách.

Preferujeme pravicovou koalici, tedy s ODS, TOP 09, nezávislými a Piráty.
Jan Wolf (KDU-ČSL)
místopředseda klubu Trojkoalice, člen zastupitelstva hlavního města Prahy

„Jako konzervativní strana KDU-ČSL upřednostňujeme menší pravicovou koalici, ta má bohužel jen 35 hlasů, zatímco velká koalice jde napříč politickým spektrem,“ doplnil Wolf.

V rozhovoru na ČT24 později Wolf doplnil, že zodpovědný politik by si měl vyslechnout i návrhy jiných stran. „A pokud jsme rok byli v koalici s ČSSD a s ANO, proč bychom si nevyslechli jejich názor. Navíc když byly osloveny i další strany pravého spektra, tedy TOP 09 a ODS,“ dodal.

Studio ČT24: Rozhovor s Janem Wolfem (KDU-ČSL) o koaličním vyjednávání na pražském magistrátu (zdroj: ČT24)

Novotný označil postup Trojkoalice za nesolidní

TOP 09 výrok Trojkoalice překvapil. „Nepovažuji to za solidní přístup,“ řekl předseda klubu zastupitelů Václav Novotný (TOP 09). Projekt menšinové koalice, na kterém se dohodlo všech pět partnerů, je tím podle něj „méně jednoznačný“, než se v úterý zdálo. 

Po odpoledním koaličním jednání předseda pražských Zelených Ondřej Mirovský (Trojkoalice/SZ) uvedl, že klub bude o nabídce diskutovat ve čtvrtek. Sám se přiklání ke koaličnímu projektu pod vedením TOP 09.

Návrh ANO a ČSSD odmítla i ODS

„ANO vyhrálo volby, s velkou slávou si rozdělilo křesla a pak zjistilo, že to vůbec neumí. Spolu s ČSSD za rok uvedli Prahu do chaosu a teď, když cítí, že by o křesla mohli přijít, se probudili s apelem,“ reagovala už ve středu ráno předsedkyně zastupitelů za ODS Alexandra Udženija. I ODS nakonec výzvu ANO a ČSSD odmítla.

Rozdělení mandátů v zastupitelstvu – PRAHA
Zdroj: ČT24

Po loňských volbách vládla v Praze koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Skončila poté, co byli v říjnu odvoláni čtyři z 11 radních. Možností, jak složit novou koalici, je několik. Významnou roli přitom hraje čtyřčlenný klub pirátů, který odmítl nabídku ČSSD na možnou podporu koalice, v níž by figurovala ČSSD.