Praha se blíží k menšinové vládě v čele s TOP 09. ANO a ČSSD navrhují širokou koalici

Blíží se okamžik obměny pražské rady. Na podobě budoucí spolupráce se dohodli zástupci TOP 09, Trojkoalice, zastupitelského klubu Nezávislých, Pirátů a také ODS. ODS a patrně ani Nezávislí ale budou radu podporovat, aniž by v ní měli své zástupce. Konkrétní dohodu chtějí strany mít před lednovým zasedáním zastupitelstva. Dosud vládnoucí ANO a ČSSD se odchodu do opozice snaží zabránit návrhem široké koalice.

TOP 09 šla na jednání s dalšími stranami, s nimiž počítá do koalice, s představou, že zástupci všech zasednou v radě. Odpor Pirátů vůči představě, že by v Praze opět vládli i radní z ODS, však překonat nedokázala. Vznik rady sestavené ze zástupců až čtyř politických subjektů, kterou by zvenčí podpořili občanští demokraté, tak považuje nyní již i TOP 09 za jedinou možnou variantu. „Jiné řešení v tuto chvíli není,“ podotkl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

Předseda pražské ODS Filip Humplík potom zopakoval, že občanští demokraté jsou k takovému uspořádání svolní. „Jsme připraveni podpořit menšinovou radu, záleží nám na našich programových prioritách,“ uvedl. Co konkrétně bude ODS za podporu menšinové rady požadovat, neřekl. Do dalších jednání chce jít Humplík s požadavkem na konkrétní programové body, o personálních požadavcích nechtěl nic říct. „Politika ODS v současné době není o obsazování městských firem,“ řekl předseda pražské ODS. 

Své zástupce v nové radě možná nebude mít ani klub Nezávislých, který tvoří tři bývalí členové TOP 09. Někdejší pražská radní Eva Vorlíčková, která klub reprezentovala na schůzce s dalšími stranami, naznačila, že s tím nepočítá. „Já se domnívám, že nikoli,“ řekla.

Dohoda ale ještě není definitivní. Václav Novotný označil menšinovou koalici podporovanou zvenku ODS za řešení, které „je poněkud nestandardní“. Strany ho proto ještě budou muset podrobně projednat. Variantu koalice s podporou, ale ne účastí ODS navrhli Piráti a nyní jsou velmi blízko k jejímu prosazení. Konkrétní podobu a především program nové pražské koalice začnou nyní probírat vyjednávací týmy. Stanovily si i termín, kdy by měla nová městská rada vzniknout. Stát by se tak mělo na lednovém zasedání pražského zastupitelstva.

Potřebujeme vytvořit formu – co Pražanům předložíme, slíbíme a splníme během tří let. Potom budeme dosazovat lidi a politické síly, které toto zajistí.
Petr Štěpánek
lídra Trojkoalice

Stabilní koalice? Bude se opírat o osm ruzných uskupení

Pokud se postoje jednotlivých stran do ledna nezmění a koalice opravdu vznikne, bude mít před sebou téměř tři roky, kdy bude spravovat hlavní město. Oproti dosavadní koalici ANO, ČSSD a Trojkoalice přitom bude ta nová ještě různorodější.

V radě by měli zasednout reprezentanti až šesti různých stran či uskupení – Trojkoalici totiž tvoří KDU-ČSL, Strana zelených a Starostové a nezávislí. Navíc se bude spoléhat na podporu občanských demokratů, které před necelými třemi lety TOP 09 vystrnadila z městské rady a po dvou desetiletích odsoudila do opozice.

  • ANO: 18 (při hlasování o Stropnickém rozděleno 13:5)
  • TOP 09: 12 (původně 16)
  • Trojkoalice: 8
  • ČSSD: 8
  • ODS: 8
  • KSČM: 4
  • Piráti: 4
  • Nezávislí: 3 (původně z TOP 09)
  • nezařazená: 1 (původně z TOP 09)

ČSSD a ANO navrhují vládu všech

Výraznou stabilizaci vzhledem k tak velkému počtu účastníků od vznikající koalice neočekává komentátor Českého rozhlasu Petr Hartman. Problematicky vnímá především vztah Pirátů a ODS. Pirátská strana dává najevo snahu rozkrýt kauzy jako Opencard, u jejichž počátků stojí právě politici z ODS.

Skeptičtí jsou vůči vznikající koalici i zástupci ANO a ČSSD. Pochybují, že se vůbec podaří doladit dohodu, ještě větší pochybnosti se týkají jejího dalšího fungování. „Jestli taková koalice vznikne, tak si koupím lístek do první řady,“ řekl zastupitel ČSSD Miloslav Ludvík, který byl loni kandidátem sociálních demokratů na primátora.

Oranžoví místo toho spolu s ANO navrhují vznik široké koalice, ve které by kromě nich zasedla TOP 09, ODS i Trojkoalice. V opozici by tak měli zůstat jen Nezávislí, Piráti a komunisté. „K tomuto návrhu nás vede snaha o maximální odpovědnost za chod hlavního města a jeho další rozvoj,“ píše se v textu, který za ANO podepsal Martin Stropnický a za ČSSD právě Ludvík.

Rozštěpenému ANO hrozí opozice, může zastupitele sjednotit

Podle komentátora Petra Hartmana by přitom pobyt v opozici mohl pomoci pražské organizaci hnutí ANO zmítané rozpory mezi stoupenci primátorky Adriany Krnáčové a skupiny, která se utvořila kolem bývalé krajské předsedkyně ANO Radmily Kleslové.

Podle Petra Hartmana ale bylo úhelným  kamenem působení primátorky Krnáčové. „Situace se může paradoxně uklidnit. Uvnitř klubu jsou stále ještě rozdílné názory, a ty se často dělily na postavení primátorky Krnáčové, jakým způsobem vede hlavní město a také se lišily názory na její budoucnost,“ shrnul.