Šumavské obce se kvůli daňovým výnosům bojí úbytku peněz

Prášily – Kvůli rozpočtovému určení daní přijdou šumavské obce o miliony korun. Někteří starostové se obávají, že budou mít sotva na výplaty pro své zaměstnance. Podle zástupců obcí tradičně těžících z turistického ruchu dokonce hrozí, že se budou muset zavřít některá informační centra.

Například obci Prášily budou příští rok chybět v rozpočtu celkem 4 miliony korun. Zatímco si většina obcí díky novele zákona o rozdělování daňových výnosů polepší, Šumavané se obávají nejhoršího. Podle starosty Prášil Libora Pospíšila hrozí, že obec bude muset nejen zavřít informační středisko, ale také přestat udržovat lyžařské trasy.

Vláda v předloze navrhla, aby se při výpočtu příjmů obcí zohledňovala rozloha daného místa do výše tří hektarů na jednoho obyvatele. Poslanci sice tento limit zvýšili na deset hektarů, šumavské obce ale tuto hranici mnohonásobně převyšují kvůli velkým katastrům. Například Modrava bude muset šetřit hlavně na turistech. „Návštěvníci tady byli velmi spokojeni s úpravou běžeckých tratí, s nabídkou údržby tras pro pěší, ale nyní nebudou,“ obává se starosta Modravy Antonín Schubert.

Drastické snížení rozpočtů považují někteří starostové za nespravedlivé a téměř likvidační. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka ale obcím v případě problémů bude poskytnuta dotace jakožto jednorázový závazek. Některé obce na Šumavě přijdou kvůli novele zákona o rozdělování daňových výnosů až o padesát procent rozpočtu. Celkově budou rozpočty nižší o zhruba patnáct milionů korun.

Šumavské obavy z rozpočtového určení daní (zdroj: ČT24)