Stát se mezi osmnácti a jednadvaceti strážníkem? Znojmu se mladí bez zbraně nevyplatí, Brnu ano

Městům chybí strážníci (zdroj: ČT24)

Městská a obecní policie může už déle než rok přijímat do svých řad uchazeče ve věku mezi 18 a 21 lety. Novela zákona, podle které je to možné, měla pomoci vyřešit nedostatek strážníků. Na jižní Moravě se to však částečně povedlo pouze v Brně, kde se jich za posledních dvanáct měsíců přihlásilo pět. V některých okresních městech zatím takto mladé strážníky kvůli omezením spojeným s věkem nepřijali.

Žlutou bundu brněnských strážníků obléká dvacetiletá Kristýna Bulantová od loňského července. Byla mezi prvními, kdo novely využili, a i přes pár špatných zážitků nelituje.

„Občas mě překvapilo, že lidé umí být i pěkně zlí,“ řekla Kristýna Bulantová. Kromě ní se k brněnským strážníkům za loňský rok přihlásilo pět lidí mladších jednadvaceti let, a tvořili tak zhruba pětinu všech uchazečů. Pouze jeden si nakonec svůj zájem o práci rozmyslel.

U zbývajících nováčků je spokojenost na obou stranách. „Velmi dobře se zapracovali, snaží se osvojit si nějaký komunikační styl, snaží se zjistit, jak to funguje. Důkazem toho je také to, že jedna z těch mladších jednadvaceti let dostala ocenění nováček roku,“ řekla mluvčí Městské policie Brno Tereza Kadrnožková.

Přesto by ale brněnští strážníci potřebovali ještě dalších padesát nových kolegů. Zájemce se snaží nalákat například náborovým příspěvkem ve výši 60 tisíc korun nebo videem ve formě staré videohry, za které dostali ocenění v soutěži o nejlepší náborovou kampaň.

Strážník beze zbraně je poloviční strážník

V jiných okresních městech na jižní Moravě zatím takto mladí strážníci ještě nepracují. Například ve Znojmě mají na náborových letácích stále jako jeden z požadavků věk nejméně jednadvacet let. Přitom jim tam už delší dobu chybí desítka strážníků a zmíněná věková hranice je nepovinná.

„Potíž je v tom, že nemohou nosit služební zbraň, což považujeme za jeden ze základů pro výkon služby. Umím si představit, že bychom přijali dvacetiletého, na dočasnou dobu by se to překlenulo,“ řekl ředitel Městské policie Znojmo Ivan Budín.

A podobně to vnímají i ve Vyškově. Strážníci bez zbraně se podle nich vyplatí spíš ve velkých městech, kde se mezi dalšími stovkami strážníků ztratí. Deset strážníků chybí i ve Zlíně, čtyři ve Vsetíně. Jedním z mála měst, která hlásí plný stav, je Břeclav.