V Brně chybí čtyři desítky strážníků. Městská policie začala s náborem osmnáctiletých

Nábor městských strážníků v Brně (zdroj: ČT24)

Obecní policie v Jihomoravském kraji nabízí desítky volných míst. V náboru nových strážníků pomáhá novela zákona, podle které mohou od ledna zaměstnat lidi mladší 21 let. Dosud jim mladí zájemci o práci unikali, kvůli zákonu zvolili státní policii nebo armádu. V Brně už jsou ve výcviku dva takoví budoucí strážníci.

Klára Kiliánová má ze všeho nejraději střelby, přesto si na zbrojní průkaz bude muset přes rok počkat. Po úspěšném výcviku bude nejmladší strážnicí v Brně, i když zatím beze zbraně. Původně chtěla být pilotkou helikoptéry. „Vzhledem k tomu, že mám špatné oči, tak to nevyšlo. A postupem času jsem si říkala, že bych se dala k policii,“ vysvětlila Klára Kiliánová.

Do ulic zatím beze zbraně a zapnutých majáků

Kromě střelných zbraní bude mít do 21 let zapovězené i řízení se zapnutými majáky. A doprovázet ji vždycky bude zkušenější kolega. I přes omezení je brněnská Městská policie za mladé rekruty ráda, má totiž desítky volných míst.

„Momentálně nám chybí pětačtyřicet strážníků a přibližně každý pátý uchazeč je mladší jednadvaceti let,“ řekl mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Velkou část výcviku tráví Klára Kiliánová ve školní učebně. Výuka je hodně odlišná od střední zahradnické školy, kterou loni dokončila. Místo praxe u květin teď musí zvládnout taky sebeobranu, včetně řady pádů na zem.

„Samozřejmě že máme modřiny. Bolí kolena, bolí lokty, bolí záda, ale baví mě to,“ řekla Klára Kiliánová. Pokud výcvikem projde, vyrazí devatenáctiletá žena v uniformě do ulic Brna v dubnu.

Nejvíc strážníků v Jihomoravském kraji chybí právě v Brně. Znojemští strážníci by potřebovali do svých řad šest nových kolegů. Hodonínským a vyškovským městským policistům chybí po jednom strážníkovi. Ve Zlínském kraji chybí čtyři strážníci právě v krajském městě, další tři potom ve Vsetíně.