Soud zmírnil trest distributorovi ilegálního lihu z Karvinska

Olomouc – Vrchní soud v Olomouci snížil trest distributorovi ilegálního lihu Jaromíru Pánkovi z vedlejší větve metanolové kauzy, a to z deseti let vězení na osm. Přihlédl k tomu, že Pánek obchodoval s lihem předtím, než začali na otravy metanolem umírat první lidé. Jeho spoluobžalovanému Šimonu Kramarczykovi, který z lihu míchal pančovaný alkohol, soud ponechal osmiletý trest. Muži z Karvinska jsou podle soudů zodpovědní za smrt tří lidí.

Oba obžalovaní se odvolali proti rozsudku Krajského soudu Ostrava z konce minulého roku. Vrchní soud rozhodnutí podřízeného soudu zrušil a změnil i právní kvalifikaci. Původně byli oba souzeni za ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty se sazbou pět až dvanáct roků vězení. Krajský soud ale dospěl k závěru, že jde o závažnější trestný čin - obecné ohrožení se sazbou osm až patnáct let odnětí svobody. Vrchní soud nakonec rozhodl, že Pánek se dopustil ohrožování závadnými potravinami, avšak Kramarčík kromě toho také obecného ohrožení a krácení daně.

Zásadní pro právní kvalifikaci je datum 6. září 2012

Předseda senátu zohlednil to, zda se obžalovaní dopouštěli trestné činnosti do 6. září 2012, anebo i po tomto datu, kdy měla metanolová kauza první oběti. „Do 6. září nelze prodej nelegálního alkoholu kvalifikovat jako obecné ohrožení, protože o jeho případné škodlivosti obžalovaní neměli tušení,“ uvedl soudce Vladimír Rutar. Proto Pánkovi snížil trest z deseti na osm let a Kramarczykovi, který nebezpečný alkohol prodával i po tomto datu, výši trestu nezměnil. Poslední láhve s otráveným alkoholem Kramarczyk prodal podle verdiktu 14. září 2012, tedy v den, kdy byl vyhlášen úplný zákaz prodeje alkoholických nápojů.

Jaromír Pánek a Šimon Kramarczyk u soudu
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK

„Jestliže dál pouštěl do distribuce alkohol, musel být srozuměn s tím, že může dojít k těžkým újmám na zdraví a k úmrtím, k čemuž skutečně také došlo,“ zdůraznil Rutar. Proti verdiktu krajského soudu se odvolali obžalovaní, takže nebylo možné Kramarczykovi trest uložený na spodní hranici sazby zvýšit.

Přiznání Kramarczykovi nepomohlo

Kramarczyk se přiznal, že pokoutně míchal alkohol z neoznačeného lihu, který koupil od Pánka. Ilegální lihoviny prodával ve svém obchodě v Českém Těšíně. Tvrdil, že neměl tušení, že by mohly být nebezpečné. Soudy mu neuvěřily. Jaromír Pánek vypovídat odmítl. Z dokazování vyplynulo, že koupil nejméně 120 litrů od hlavních aktérů metanolových otrav – distributora lihu Jiřího Vaculy a hlavního míchače Rudolfa Fiana odsouzeného na doživotí. Spolu s dalšími komplici jsou podle soudů zodpovědní za smrt 38 lidí. Proti Pánkovi svědčil vedle spoluobžalovaného Kramarczyka také Vacula, který potvrdil, že mu nejméně třikrát přivezl zásilku lihu.

Obětí otrav metanolem bylo v celé republice kolem padesáti, lidí, kteří měli zdravotní problémy, dalších asi 140. Někteří oslepli. Dva z hlavní skupiny obžalovaných dostali doživotí. Vedle Rudolfa Fiana také další míchač smrtící směsi - Tomáš Křepela. Další soudy s lidmi, kteří šířili otrávený alkohol, pokračují.