Soud uložil muži za těžké ublížení na zdraví kvůli požáru na Rumišti 7,5 roku

Krajský soud v Brně uložil muži za těžké ublížení na zdraví a poškození cizí věci kvůli požáru v brněnské ulici Rumiště z loňského července 7,5 roku vězení. Soud jej také vyhostil na deset let. Osmatřicetiletý Krzysztof Antoni Bugla původem z Polska založil požár u budovy v bývalé průmyslové zástavbě, v níž zůstali uvězněni dva lidé, kteří se při požáru zranili. Horším následkům zabránila pomoc jiného muže a také rychlý příjezd záchranářů. Žalobce čin hodnotil jako pokus o vraždu, muži navrhoval patnáct let vězení. Bugla vinu částečně doznal, ale tvrdí, že oheň nezapálil úmyslně. Je ve vazbě. Rozhodnutí není pravomocné, strany si ponechaly lhůtu pro možné odvolání.

„V obžalobě je popsán pokus o vraždu na dvou osobách, soud dospěl k závěru, že to neodpovídá důkazní situaci, kterou má soud k dispozici. Popis skutku byl upraven v souladu s dokazováním,“ uvedl předseda senátu Aleš Novotný. Sdělil, že muž si musel být vědom, že odhazuje něco, případně že zapaluje něčím výrazně hořlavé věci.

Muži také podle soudce muselo být jasné, že uvnitř jsou dva lidé otupělí alkoholem a že jde o jediný východ ven. Podle Novotného ale úmyslem muže nebylo lidi uvnitř usmrtit. Šlo podle něj o afektivní reakci na aktuální podnět. „Úmyslem nemuselo být zabití, ale potrestání,“ sdělil Novotný.

Událost se stala loni 12. července, kdy muž po konfliktu s bývalou partnerkou rozdělal oheň u dveří budovy, přičemž věděl, že v budově zůstala jak ona, tak její přítel. Věděl také, že z budovy kromě vchodových dveří nevede jiný východ, protože okno v patře bylo zamřížované. Budovu používali squatteři.

Ještě před příjezdem hasičů se uvězněnou dvojici snažil zachránit pracovník blízkého pneuservisu David Studnica. Přistavil žebřík, vylezl na úroveň okna a mříž částečně vypáčil. Uvězněnému muži se tak podařilo dostat ven, ženu z domu následně vyprostili hasiči. Muž utrpěl popáleniny na deseti procentech těla, žena utrpěla popáleniny druhého a třetího stupně na 42 procentech těla.

Obžalovaný vinu dříve částečně doznal, popřel ale, že by šlo o úmysl. „Částečně se cítím být vinen, ale nezapálil jsem to úmyslně. Stalo se to odhozením cigarety na hromadu smetí, které se tam nacházelo. Byl jsem tak opilý, že jsem nedomyslel, co dělám,“ popsal muž. Uvedl, že se pak ještě vrátil zpět, už to ale hořelo a on nevěděl, co má dělat. „Šel jsem pryč. Velmi mne to mrzí, co se stalo, ale stalo se to pod vlivem alkoholu,“ uvedl muž. Podle obhajoby šlo o nedbalost.

Obhájce Martin Šmeral byl s rozhodnutím soudu spokojený, stejně tak i jeho klient, který místy neskrýval radost. „Už od počátku trestního stíhání jsme říkali, že to rozhodně není zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu. Jsme rádi, že ke stejnému závěru dospěl i soud,“ řekl novinářům po skončení Šmeral. Jeho klient má podle rozsudku uhradit i vzniklou škodu, a to především Fakultní nemocnici Brno za léčení zraněné ženy 1,2 milionu a také Brnu za škodu na domu 120 tisíc korun.

Při požáru se zranilo podle záchranářů šest lidí, kromě dvou z budovy a zachránce ještě dva policisté a jeden hasič. Policistům se podařilo najít podezřelého díky výpovědím svědků a kamerovým záznamům z okolí. „Při zadržení i výslechu nejdříve (obviněný) jakoukoliv vinu odmítal, později se i pod tíhou důkazů přiznal. Nemalou roli v konfliktu sehrál alkohol a partnerské vztahy,“ uvedli tehdy policisté.