Souboj kardiologů na Pardubicku

Pardubice - Jaký lékařský tým bude zavádět pacientům pardubické nemocnice kardiostimulátory? To už rok není jasné. VZP totiž stále s nikým neuzavřela smlouvu. Ve výběrovém řízení krajského úřadu zvítězila před dvanácti měsíci firma Kardio-Troll, o smlouvu ale dál usiluje i tým Artur Koblitz. Ten zajišťuje náročnou péči dosud.

Artur Koblitz versus Kardio-Troll. Nesmiřitelný souboj firem lékařů z jednoho pavilónu nemocnice o možná až stomilionovou zakázku na zavádění kardiostimulátorů. Krajský úřad v Pardubicích vyhlásil, že v soutěži vyhrál Kardio-Troll. VZP s ním uzavřela smlouvu, ale současně na tuto činnost prodloužila do konce letošního roku smlouvu firmě Artur Koblitz. Vítěz stimulátory dosud implantovat nezačal. „Čekáme, jak to dopadne a jestli nás VZP osloví s tím, abychom tuto péči zabezpečili a naplnili výběrové řízení z loňského roku,“ říká k tomu kardiolog Aleš Herman z firmy Kardio-Troll.

VZP výsledek soutěže kraje respektovat nemusí. „Je to lukrativní činnost, takže bych se divil, pokud by o to nebyl zájem a pokud by tam nedocházelo k těmto konkurenčním bojům,“ naznačuje příčinu souboje pardubický radní pro zdravotnictví Josef Janeček.

Letos v srpnu VZP obvinila firmu Artur Koblitz z toho, že ji nadhodnoceným účtováním výkonů připravila o miliony a předala případ policii. „Zákony jasně říkají, že lékaři si nemohou účtovat za zdravotnický materiál víc, než za kolik ho nakoupili, a to tato společnost není schopná doložit. Podle všeho si účtovala více, než za kolik materiál nakoupila,“ uvádí k obvinění firmy mluvčí VZP Jana Víšková.

Teď VZP otočila. Koblitz nám možná nic nedluží, své miliony jsme mu strhli, řekl ředitel. „Pak se přikláním k tomu, protože je to akreditovaný subjekt, aby s ním ta smlouva uzavřena byla. Musí to být vyřešeno do konce roku,“ zdůrazňuje ředitel VZP Pavel Horák.

Doktor Aleš Havlíček z firmy Artur Koblitz slíbil, že se k problému před kamerou také vyjádří. Pak ale vzkázal, že tak neučiní.