Smrt chlapce pro pár desítek tisíc korun

Ústí nad Labem - Za vraždu 16ti letého kamaráda stojí před soudem dva 18 letí mladíci z Klášterce nad Ohří. Podle žalobce zabíjeli kvůli penězům, které chlapci chtěli následně ukrást. Šestnáctiletému Tomášovi nezachránila život ani operace, zemřel několik hodin po převozu do nemocnice. Jeho kamarádům hrozí až výjimečný trest.

Státní zástupkyně vraždu šestnáctiletého Tomáše Potomského označila jako smrt pro pár desítek tisíc korun. Podle obžaloby ho zabili jeho kamarádi Ladislav Štrob a Ondřej Roth, kteří u soudu svalovali vinu jeden na druhého. Zavražděný chlapec s Ondřejem Rothem kamarádil a často chodil i k němu domů na návštěvy. „Tvářil se opravdu kamarádsky, vůbec bych to do něj neřekla,” podotkla Marcela Potomská, sestra zavražděného Tomáše a ještě dodala: „úplně mě překvapilo, že oni měli od začátku v plánu brášku zabít.”

Podle obžaloby mladíci vylákali Tomáše k řece, kde ho pobodali nožem. Pak mu chtěli ukrást klíče a odnést z bytu asi 40 tisíc korun, které si Tomášův starší bratr vydělal v Německu. „Motivem činu byl majetkový prospěch,” uvedla Jana Matonohová, mluvčí Policie Ústí nad Labem. „Už tam jednou sebrali nějaké peníze, o kterých jsme my jako rodiče nevěděli, to byli peníze staršího bratra,” zmínila se Tomášova matka Marcela Potomská.

Hlavní líčení bude probíhat do středy, kdy by mohl padnout rozsudek.