Sklárny ve Světlé rozšiřují výrobu: Loni měl Crystalite nejvyšší obrat v historii

Sklárny se teď soustředí na výrobu nápojového skla (zdroj: ČT24)

Sklárna ve Světlé nad Sázavou rozšiřuje výrobu nápojového skla díky dvěma novým linkám, které každý den zvládnou vyrobit sto tisíc kusů. V loňském roce dosáhla firma Crystalite rekordního obratu, který přesáhl miliardu korun. Sklárna také nabrala 250 nových pracovníků a díky tomu se v regionu výrazně snížila nezaměstnanost. Ta je v současné době na čtyřech procentech. V roce 2009 přitom tamní sklárny zkrachovaly a práci ztratilo 1200 lidí.

Do zkušebního provozu byly dvě nové linky na výrobu nápojového skla spuštěny loni 30. listopadu - teď už pracují na plný výkon. Obě obsluhuje nový tavicí agregát, který patří k největším svého druhu na světě. Celkově jde o investice skoro za 400 milionů korun.

Sklárny se teď soustředí na výrobu nápojového skla, i když vyrábějí i strojně foukané sklenice a lisované dárkové předměty – například vázy nebo mísy. „Vidíme, že lisovaný artikl trochu odchází ze světových trendů. Rozhodli jsme se, že se soustředíme na výrobu nápojového skla,“ uvedl majitel společnosti Lubor Cerva. Ve výrobě lisovaného skla navíc získala dominantní postavení Čína, která prodává výrazně levněji.

Sklárny pořídily rakouské stroje, které jsou nejrychlejší na světě. Výrobní kapacita v oblasti nápojového skla se tak více než zdvojnásobila a představuje 150 tisíc kusů sklenic a odlivek. Odbyt teď mají sklárny zajištěn na čtvrt roku dopředu.

Sklárny zvládnou za rok přes 50 milionů kusů nápojového skla

Společnost podnikatele Cervy vyrábí ve Světlé sklo od roku 2009, kdy převzala areál někdejších skláren Sklo Bohemia, které zkrachovaly. Tehdy v nich pracovalo asi 1200 lidí. Nový majitel se už v tomto závodě nevrátil k ruční výrobě skla.

Aktuálně vyrábějí tři linky nápojové sklo, roční produkce činí 55 milionů kusů. Z dalších tří linek plyne za rok 5,5 milionu kusů lisovaných dárkových předmětů. Kvůli rozšiřování výroby nastoupilo minulý rok do podniku 250 pracovníků. Aktuálně jich ve světelském závodě pracuje přibližně 870: „Průměrný plat se v současné době pohybuje okolo 27 tisíc hrubého,“ dodává personální ředitel Jan Vaněk. Celkově zaměstnává Crystalite Bohemia přes tisícovku lidí.

  • Firma loni v meziročním srovnání zvýšila svůj obrat skoro o 140 milionů korun na 1,065 miliardy Kč. Dosáhla tak na nejvyšší obrat za dobu své existence.
  • Crystalite vyváží sklo do více než 80 zemí. Kromě Íránu patří mezi nejdůležitější teritoria světelské sklárny Amerika, Kanada a řada evropských států, mimo jiné Německo, Francie a Itálie. Skleničky vyrábí třeba pro americké aerolinky Delta Airlines.