Senioři a malé děti nebudou v Brně platit za odpad. Městská pokladna přijde o třicet milionů

Lidé starší sedmdesáti let a děti do tří let nebudou od příštího roku platit v Brně za svoz komunálního odpadu. Rozhodli o tom zastupitelé. Dosud platili sníženou cenu pět set korun, plná cena je 670 korun.

Původně koalice složená z ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD navrhovala osvobození od poplatku jen pro lidi nad sedmdesát let. Opoziční hnutí ANO ale přišlo s návrhem, aby se osvobození dotklo i dětí, které v daném roce nedosáhnou čtyř let. Zastupitelé na to nakonec přistoupili.

Lidé nad sedmdesát let a děti do tří let nyní platili sníženou cenu pět set korun. Osvobození od poplatku se dosud vztahovalo pouze na třetí a další děti v rodině. Za popelnice nemusely platit až do patnácti let. Pro tyto děti se nic nemění. Stejně jako pro ostatní skupiny, které nebudou osvobozené, zůstane poplatek nadále šest set sedmdesát korun.

Je to víc, než slibovala koaliční dohoda

Náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD) označil výsledek za milé překvapení. „Ve volebním programu jsme měli jak odpuštění poplatku pro seniory, tak pro děti, které nedosáhnou čtyř let. Respektovali jsme ale koaliční dohodu, která preferovala v prvním roce vyřešení skupiny seniorů,“ řekl Pospíšil  tím, že je rád, že hnutí ANO navrhlo úpravu a rozšíření na děti.

Právě Pospíšil loni v předvolebním klipu sociální demokracie, která slibovala odpuštění poplatku seniorům, lezl z kontejneru a tvrdil důchodkyni vynášející odpad, že už brzy poplatek nebude muset platit. Podle něj je připravené i pokračování videa.

V Brně je kolem čtyř set tisíc poplatníků za odpad. Seniorů nad sedmdesát let je asi 67 tisíc a dětí, které nedosáhly věku čtyř let, kolem 14 tisíc. Nově se tak osvobození od poplatku dotkne více než osmdesáti tisíc lidí. Výpadek v rozpočtu kvůli úlevě by měl činit kolem třiceti milionů korun.