SeČTeno z Královéhradeckého kraje: Přístup lidí k chataření se mění

SeČTeno z Královéhradeckého kraje: Přístup lidí k chataření se mění (zdroj: ČT24)

Popularita chat a chalup v okolí Hradce Králové během pandemie covidu výrazně narostla. Teď  zájem o nové rekreační nemovitosti pomalu upadá. A mění se i přístup lidí k chataření. Z původně rekreačních nemovitostí se stále častěji stávají domky k trvalému užívání. Natáčel o tom pořad SeČTeno.

Hradec Králové už deset let chystá nový územní plán. „Počítá s vymezenými plochami pro chatové osady, počítá také s plochami vymezenými pro zahrádkářské kolonie a také s plochami, které budou určené pro hromadnou rekreaci – typicky plovárny, kempy, případně nějaká tábořiště,“ uvedla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK). Podle ní jsou chatové osady tradičním místem, kde se chaty většinou dědí z generace na generaci.

V Osadě vycházející slunce nedaleko Hradce Králové tráví celé léto Miloš Dvořáček. Do svého domu ve městě se vrátí až na podzim – podobně jako ostatní chataři. Spolu s nimi si všímá postupné proměny kolonie – zahrádky rostou a z dřevěných chatek se stávají velké rodinné domy. „Pokud stavební úřad povolí, tak se to malinko rozšíří, udělá se patro, aby to byl takový větší komfort, ta dnešní doba je víc o tom komfortu,“ popsal Dvořáček.

Podle zastupitele Královéhradeckého kraje Martina Hanouska (Zelení) je ale přeměna chatových osad a zahrádkářských osad na trvalé bydlení problematická. „Protože ty osady nejsou připraveny infrastrukturou na to, že tam lidé trvale žijí. Nebývá tam kanalizace, je tam problém například s odvážením odpadu,“ vysvětlil.

A mění se i trendy v chataření. V posledních letech roste zájem i o koupi takzvaných mobilních domů. To registruje například firma Flow House v Hradci Králové. „Splňují funkci rekreačního objektu, doplňkové stavby nebo můžou sloužit i k trvalému bydlení,“ řekl její ředitel Martin Drábek.

Zájem o modulové domy zvýšily vysoké ceny materiálů i služeb. Pro některé zájemce tak představují alternativu rodinného domu.