Restauratéři, kteří vlastní provozovny bez zahrádek, tvrdí, že kvůli protikuřáckému zákonu mají méně hostů a vytočí menší množství piva. Potvrzuje to i Český svaz pivovarů. Podle něj ze stejného důvodu výrazně poroste spotřeba lahvového a plechovkového piva. Podle mluvčího Ostravaru se to projevuje hlavně na Ostravsku.
Restaurace bez zahrádek si stěžují na menší obrat. Příjmy má srážet protikuřácký zákon
Například v jedné z pivnic v Ostravě - Mariánských horách měli ještě více než před měsícem každý den plno. „Dnes je v ní skoro prázdno a majitelka tvrdí, že to je od té doby, co museli ze stolů schovat popelníky,“ zjistil redaktor České televize Tomáš Indrei.
„Jsme hospoda se zákazem vstupu do 18 let – žádné dítě tu nejde, nevaří se tu – a chlapi, kteří přijdou hrát kulečník, nebo karty, tak většinou všichni odcházejí, protože se nesmí kouřit. Ten pokles u nás dělá 60 procent,“ sdělila Renáta Cepková majitelka ostravské pivnice.
Podle Martiny Ferencové, ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven lidé pijí pivo raději doma. „Kupují si pivo v lahvi nebo v plechovkách,“ okomentovala současný trend.
To dokazují i statistiky. Zatímco točeného piva se prodalo loni necelých 40 procent – lahvového a plechovkového více než 60 procent. Český svaz pivovarů a sladoven se obává, že nový zákon donutí více lidí si pivo kupovat domů.
„Z našeho pohledu je to špatně, jelikož česká hospoda je součástí kulturního dědictví – naší národní identity,“ míní František Šámal z Českého svazu pivovarů a sladoven.
- Dvanáctistupňová piva v restauracích lidé nejvíce oproti ostatním pivům pijí v Praze a na západě Čech, ale také na severní Moravě. Nejmenší je pak jejich obliba na jižní Moravě.
- Jedenáctistupňové pivo si lidé nejradši dopřejí v restauracích na jižní Moravě, „desítku“ pak v západních Čechách. Podle absolutních objemových dat se skoro nejvíce, skoro pětina desetistupňových piv, vypije na severní Moravě a 18 procent v Praze.
- Dvanáctka je už nejvíce prodávaným pivem v restauracích. Vyplývá to z údajů agentur Nielsen a Dataservis, které poskytly Pivovary Staropramen.
- U prodeje v tzv. off-trade, tedy netočeného piva například v nákupních střediscích, vede stále desetistupňové pivo v poměru 6:4 oproti silnějším mokům.
Výstav českých pivovarů se loni zvýšil o 1,9 procenta na rekordních 20,5 milionu hektolitrů piva a nealka. Domácí spotřeba zůstala 143 litrů piva na hlavu, uvedl již dříve Český svaz pivovarů a sladoven.
Ačkoliv spotřeba zůstala stejná, o 200 000 hektolitrů se zvýšilo celkové množství vypitého piva na 16,4 milionu hektolitrů. Svaz to vysvětluje rostoucím počtem obyvatel Česka. Podle Českého statistického úřadu loni přibylo v ČR zhruba 25 000 lidí.