Ptáky ochrání před provozem na D55 sítě, budou na prvním dálničním úseku v Česku

Ptáky a netopýry ochrání před provozem na budované dálnici D55 mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Moravským Pískem na Hodonínsku obří sítě. Jde o první dálniční úsek v České republice, na kterém budou nainstalovány, informovali zástupci Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) a společnosti Skanska, která 8,8 kilometru dlouhý úsek D55 staví. Jeho zprovoznění plánuje ŘSD na letošní prosinec.

Obdobné sítě byly v minulosti použity při výstavbě dálniční sítě na Slovensku. „Řešení je unikátní v tom, že to není pevná bariéra, do které ti ptáci narážejí, ale že je průchozí a má je jenom odklonit. Takže by se ptactvo a netopýři neměli o tyto bariéry zranit,“ vysvětlil ředitel závodu Inženýrské stavitelství Morava Skanska Jiří Vinklárek.

Budovaný úsek dálnice podle něj prochází významným hnízdištěm netopýrů a ptactva, například břehule říční. Bariéry podél dálnice jsou založené na betonových patkách, v nichž jsou osazeny ocelové sloupy. Do nich stavbaři následně vsadí rámy se sítěmi z ocelových lanek.

Sítě se budou podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla instalovat těsně před zprovozněním dálnice. „Do poslední chvíle je předpoklad, že se tady budou pohybovat velké stroje, z nichž některé jsou nadměrných velikostí a mohly by sítě poškodit. Tohle je jediné místo na dálniční síti České republiky, kde takovouhle síť uvidíte,“ řekl Rýdl.

Podobu sítí konzultovali silničáři s ornitology. U Polešovic na Uherskohradišťsku se s nimi řidiči po otevření dálnice setkají na třech místech. První úsek bude mít podle správce stavby Břetislava Zapletala z ŘSD přibližně sto metrů, další 150 a 400 metrů. Sítě proti ptákům a netopýrům plánují silničáři osadit i na navazujícím, 4,1 kilometru dlouhém, budovaném úseku D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem na Hodonínsku. Také ten plánuje ŘSD otevřít koncem letošního roku.

Ještě letos by se měli řidiči projet i po dalším úseku D55, který se staví mezi Babicemi na Uherskohradišťsku a Starým Městem. Dlouhý je 8,5 kilometru. Znamená to, že na sklonku roku plánuje uvést ŘSD do provozu souvislou část této dálnice v délce přibližně 21,4 kilometru. Od loňska se staví též 7,6 kilometru dlouhý úsek D55 mezi Olomoucí a Kokory na Přerovsku, hotový by měl být v příštím roce.

Na základě uzavřených smluv by výstavba úseku dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem měla stát zhruba 2,85 miliardy korun, mezi Starým Městem a Moravským Pískem přes 1,95 miliardy a mezi Moravským Pískem a Bzencem téměř 1,16 miliardy. Úsek mezi Olomoucí a Kokory přijde téměř na 1,95 miliardy korun. Ceny jsou uvedeny bez daně z přidané hodnoty.

Po kompletní dostavbě dálnice D55 v budoucnu propojí střední, jihovýchodní a jižní Moravu. Dlouhá bude přes sto kilometrů, u Břeclavi se napojí na dálnici D2.