Přestavba vyhořelého kasina končí, původní majitel ho chce zpět

Brno – Z bývalého kasina u brněnského hlavního nádraží, které před jedenácti lety vyhořelo, má být obchodní dům. Současný majitel dokončuje rekonstrukci objektu, první zákazníky chce přivítat v květnu. Brněnský deník ovšem upozornil, že se ozval původní majitel, který teď chce své někdejší kasino zpět. Prodej byl podle něj protiprávní.

V lednu 2002 vypukl v kasinu u brněnského hlavního nádraží požár, v plamenech zahynul krupiér a dva hasiči, kteří ho přišli zachránit. Dalších devět let bylo jeho torzo známé jako „dům hrůzy“, obývali ho narkomani, bezdomovci, v přístupnějších částech prodávali stánkaři. Původní majitel společnost Porta Brno plus, město a firma PZ Projekt se zatím přely o vlastnictví. Nakonec zůstala budova PZ Projektu, ten zahájil rekonstrukci, která má „dům hrůzy“ proměnit v obchodní dům.

Obchody by měly být Brňanům k dispozici od května, stavba se chýlí ke konci. Podle Jakuba Horáčka ze společnosti IFM Group, která je investorem přestavby starého kasina, už je obsazeno 80 procent prostor, nájemníci už své prostory připravují. Současně budova brzy dostane konečnou podobu. „Na fasádě z ulice Josefská je již vidět finální podoba. Přední část fasády bude hotova do tří týdnů,“ přiblížil. Na fasádě má být také pomník hasičů, kteří zemřeli při požáru před jedenácti lety.

Nyní ale opět začal ožívat starý spor. Původní majitel kasina podle Brněnského deníku podal žalobu o určení vlastnictví a požaduje zastavení prací. Právnička firmy Porta Brno plus Lucie Legnerová zpochybnila prodej budovy – společnost podle ní tehdy zastupoval Josef Sova, který nebyl akcionářem ani členem představenstva firmy. Současný vlastník někdejšího kasina PZ Projekt považuje žalobu za vydírání. „Zkoušejí, zda se jim podaří předběžným opatřením soudu zmrazit stavbu. Když se to náhodou povede, budou po nás chtít peníze za to, že žalobu stáhnou,“ řekl Deníku Zdeněk Filípek ze společnosti PZ Projekt. Podle něj byl prodej v pořádku.