Přerovská radnice prohrála spor o ovocnou stezku. Stromy musí přesadit

Spor o ovocnou stezku v Přerově (zdroj: ČT24)

Po pěti letech soudních tahanic prohrála přerovská radnice spor o takzvanou ovocnou stezku. Stovku stromů vysadila na staré barokní trase – sice na městských pozemcích, ale příliš blízko těch sousedních, a to bez svolení jejich majitelů. Podle rozsudku tak město musí stromy přesadit.

V polích na okraji Přerova měla vyrůst alej. Jenže ze stovky stromů jich tu zbylo jen jedenáct. „Dostaly opravdu zabrat, jak vandaly, zemědělskou technikou, tak dokonce jakýmsi chemickým postřikem,“ popsal autor projektu Jan Horký ze spolku Pro Přerov.

Třešně, hrušně nebo ořešáky lidé na městský pozemek vysázeli před šesti lety, a to díky osmdesátitisícové dotaci z Nadace Partnerství. Dobrovolníci byli nadšeni, jenže vlastníci sousedních pozemků už tolik ne. Někteří z nich tak podali žalobu.

„Celý spor byl v podstatě o jediném paragrafu občanského zákona. Ukládá všem povinnost, aby stromy, které se v dospělosti dožijí příslušného věku a dorostou nad tři metry výšky, nebyly sázeny blíže než tři metry od hranice sousedících pozemků,“ přiblížil právní zástupce majitelů pozemků Marek Pour.

Pokácet, nebo přesadit

Jenže dřeviny rostou přibližně třicet centimetrů od hranice parcel. „Stromy budou muset být buď pokáceny, nebo přesázeny na místo, kde nebudou nikomu vadit,“ řekla mluvčí města Lenka Chalupová. Přesazení jednoho stromku už je podle Horkého v plánu, a to na druhou stranu stezky. „Kde už máme souhlas majitelů pozemků,“ uvedl.

„Nechali jsme zpracovat posudek u dendrologa. Orba, která je prováděna několikrát ročně, ten strom zbaví půlky kořenového systému. Ty stromy tak musí uschnout,“ podotýká právní zástupce majitelů pozemků Pour.

Dobrovolníci, kteří si přejí, aby stezka zůstala zachována, se sem vydají už o víkendu – s rýči a lopatami, aby stromy mohli přesadit.