Přejmenování ulic v Hranicích narazilo na odpor místních

Hranice - V Hranicích na Přerovsku se rozhořel spor o přejmenování stejnojmenných ulic. Tamní zastupitelé na konci března rozhodli, že lidé z místní části Drahotuše, kteří žijí v ulicích stejného názvu jako lidé v samotných Hranicích, budou mít ulice přejmenovány. Rozhodnutí však narazilo na odpor obyvatel Drahotuš. Městu již začali posílat petice. Problémem se tak bude muset zřejmě hranické zastupitelstvo zabývat znovu. Přejmenování ulic a s ním spjatá výměna dokladů se týká téměř 400 obyvatel Drahotuš.

Město muselo ke změnám názvů ulic přistoupit kvůli elektronizaci veřejné správy. Podle zákona musejí být totiž názvy ulic v rámci obce jednoznačné. „Jde o šest případů, v pěti případech to byl stejný název ulice v Drahotuších a v Hranicích. V jednom případě to byly dva stejné názvy ulic v Drahotuších,“ uvedl mluvčí hranické radnice Petr Bakovský. Na území města tak dosud lidé žili ve dvou ulicích B. Němcové, Nádražní, Nerudově, Svatoplukově, Tyršově a V Poli.

Aby úprava názvů postihla co nejmenší počet lidí a firem, rozhodla radnice o tom, že ke změnám přistoupí právě v místní části. „Zastupitelé odsouhlasili, že se všech pět ulic označí římskou II., s tím, aby si lidé nemuseli pamatovat nový název. V šestém případě se jedna z ulic V Poli přejmenovala na Stará štreka,“ uvedl Bakovský.

Rada původně navrhovala, aby se ke změnám názvů ulic mohli vyjádřit i obyvatelé. Zastupitelé však nakonec rozhodli přímo „od stolu“, i kvůli návrhu jednoho ze zastupitelů, který v Drahotuších žije. Obyvatelům Drahotuš, kteří museli v názvu ustoupit svým spoluobčanům z Hranic, se však rozhodnutí zastupitelů nelíbí a pustili se do podpisových petičních akcí. „Mrzí mě to, podle mne by to bylo nejlepší řešení, bylo by to nejméně bolestné. Lidem jsem to přitom předtím řekl, přijali to. Pak jsem ale byl na osadním výboru napaden, že jsem nenechal rozhodnout lidi. Nečekal jsem to,“ řekl zastupitel Josef Úlehla z Drahotuš, který doplnění názvu ulic o římskou číslici v zastupitelstvu navrhl.

Změny se v Drahotuších dotýkají celkem 390 obyvatel a stovky firem. Znamenají výměnu občanských průkazů i změnu dalších dokladů vázaných na přesnou adresu. Situace se navíc nyní komplikuje tím, že někteří lidé se už do výměny dokladů pustili. Kvůli protestům jiných se však problém zřejmě znovu otevře na květnovém zastupitelstvu.