Praha vyhlásí tzv. hrobový pardon

Praha – Pražská hřbitovní správa vyhlásí generální pardon pro lidi, kteří nemají zaplaceno za hroby. Přestože někteří léta neplatili, budou si moct místa bez doplacení dluhu opět pronajmout na deset let. Hlavní město tak reaguje na nezájem o tyto služby a nízké tržby.

Pražská hřbitovní správa obhospodařuje celkem dvacet devět hřbitovů. Náklady na údržbu jsou čím dál vyšší, výnosy z pronájmu hrobových a urnových míst ale rok od roku klesají. Lidé šetří i na mrtvých. „V současné době máme skoro čtrnáct procent neproplacených hrobových míst. V absolutní částce je to 25 155 hrobů,“ upozorňuje ředitel Správy pražských hřbitovů Bedřich Bedrník. 

Hřbitovní správa tak přichází o více než sto padesát milionů korun. Proto se teď dohodla s magistrátem na vyhlášení takzvaného hrobového pardonu, který bude platit půl roku – od listopadu do června. „Nabídneme lidem možnost, aby si zaplatili na nové desetileté období, a my jim nenecháme ten jejich hrob propadnout. Nebudou muset doplácet dluh z minulé doby,“ vysvětluje plán pražského magistrátu radní pro sociální oblast Petr Dolínek. 

Některé hroby nejsou zaplacené dvacet i více let. Dávno sice propadly městu, pokud se ale nacházejí na méně známých hřbitovech, nově pronajmout tyto hroby je téměř nemožné. Poptávka je jen po velkých honosných hrobech v horním konci olšanského hřbitova a na Vyšehradě, a to i přesto, že často stojí víc než milion korun. Správce hřbitova ale neplatiče před uzavřením smlouvy s novým nájemcem ještě několikrát upozorní, posledním řešením je pak oblepení hrobu výzvou k zaplacení. „Toto je poslední šance, abychom hrob mohli nabídnout dál,“ zdůrazňuje vedoucí správy Olšanských hřbitovů Miroslav Krumpl.  

Hlavní město předpokládá, že na hrobový pardon zareagují hlavně pozůstalí žijící v zahraničí. Získané peníze chce investovat do oprav hřbitovů a vybudování toalet.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)