Potoky připomínají stezky. Vodohospodáři na Karlovarsku omezují elektrárny i zahrádkáře

Události: Karlovarsko omezuje odběr vody z koryt (zdroj: ČT24)

Na stovkách míst po celém Česku úřady omezily čerpání vody. Seznam se rychle rozšiřuje a vodohospodáři kontrolují dodržování zákazu, ať už jde o zahrádkáře, nebo třeba majitele vodních elektráren. Cílem je ochránit zdroje pitné vody i říční nebo potoční živočichy. Třeba v Karlovarském kraji zastavil nedostatek vody provoz většiny z osmi velkých elektráren na horní části Ohře.

Nedaleko Lomnického potoka, který připomíná mnohde spíše lesní pěšinu, je největší vodárenská nádrž v kraji. Její přítoky ale chtějí vodohospodáři chránit, nově tam proto vyhlásili zákaz čerpání vody i pro zahrádkáře. Těm už dochází i voda ve studních.

Úředníci, inspektoři a pracovníci Povodí Ohře zas kvůli suchu kontrolují i vodní elektrárny. Kvůli nedostatku vody nefunguje provoz většiny z osmi velkých elektráren na horní části Ohře. Včetně těch, které provozuje Povodí Ohře. „Potřebovali bychom aspoň sedm set litrů vody navíc, abychom mohli fungovat,“ říká vedoucí provozu Cheb Jan Bezděk.

Elektrárny, které běží, omezují výkon. Jedna ze dvou turbín elektrárny v Jakubově je odstavená úplně. Bez dostatečného množství vody v korytě by mohly začít hynout ryby.

Proto úřady vydávají nová omezení. Za nedodržování omezení a limitů hrozí provozovatelům elektráren sankce do milionu korun. Zahrádkáři můžou dostat pokutu 20 tisíc korun. Úředníci se ale snaží nejprve lidi upozornit.