Policisté na jihu Moravy kontrolovali řidiče autobusů. Šest z nich mělo pozitivní dechovou zkoušku na alkohol

Jihomoravští policisté ráno odhalili šest řidičů autobusů s alkoholem v krvi. Linkové autobusy na jihu Moravy stavělo celkem třicet sedm hlídek. Celkem policisté zkontrolovali pět set řidičů. Nejvíc nadýchal řidič v Zastávce u Brna, 0,8 promile.

Třicet sedm policejních hlídek vyrazilo do terénu už ve tři hodiny ráno. Policisté s přístroji na měření alkoholu v dechu mířili především na autobusová nádraží po celém jihomoravském kraji. U šesti řidičů byla dechová zkouška pozitivní. „Je to vysoké číslo, které jsme nečekali. Všem jsme odebrali řidičské průkazy a oznámili přestupek správnímu orgánu,“ řekl mluvčí PČR Brno-venkov Bohumil Malášek.

Nejvyšší hodnotu naměřili policisté jedenapadesátiletému řidiči v Zastávce u Brna. „ Bylo to 0,8 promile. A to už měl řidič dvě hodiny jízdy za sebou,“ dodal policejní mluvčí Bohumil Malášek. V případech, kdy policisté zjistili, že řidiči pili alkohol, nechali jejich autobus odstavit. Pro cestující pak musel přijet autobus náhradní.

„Zjištění alkoholu u jakéhokoliv řidiče u nás je velkým přestupkem proti pracovní kázni, s takovýmto řidičem je ukončen pracovní poměr,“ říká generální ředitel společnosti BORS František Zugar.

Opilý řidič autobusu narazil u brněnského autobusového nádraží do osobního auta (zdroj: PČR)

Motivací pro policejní akci zaměřenou na řidiče byla nehoda ze začátku prosince loňského roku. Řidič autobusu naboural u brněnského autobusového nádraží Zvonařka do osobního auta. V autě byla žena s dítětem, které museli zraněné převézt záchranáři do nemocnice. Řidiči autobusu policisté naměřili dvě promile alkoholu. Policie nehodu stále vyšetřuje. Řidiči hrozí až osmiletý trest.

Řidiče autobusů krom policistů kontrolují i samotní zaměstnavatelé. Dopravní podnik města Brna kontroluje své zaměstnance pravidelně. „ Během dne provádějí kontroly dispečeři nebo pracovníci oddělení kontroly,“ řekla mluvčí Dopravního podniku Barbora Lukšová. A doplnila, že přijde-li řidič do práce pozdě, jde na kontrolu automaticky.