Podnikatel Snášel dostal za podvody sedm a půl roku vězení

Soud v Táboře poslal na 7,5 roku do vězení podnikatele Stanislava Snášela. Trest se vztahuje na podvody kolem prodeje bytů, domova pro seniory a zpronevěru kaucí. Za zneužití peněz při prodeji bytů má jít na pět let a tři měsíce do vězení i Snášelův obchodní partner Karel Berka. Verdikty nejsou pravomocné a obžalovaní, kteří se jednání nezúčastnili, se proti nim mohou odvolat.

Snášelovy kauzy řeší táborský soud od roku 2012. Při stavbě českobudějovického Senior domu si podle obžaloby půjčil od banky 269 milionů korun a peníze nevrátil. V prosinci 2012 za to dostal osmiletý trest, vrchní soud jej však snížil na osmnáct měsíců. Letos v dubnu krajský soud potvrdil čtyřletý trest, který si podnikatel vysloužil kvůli tomu, že podle obžaloby zpronevěřil kauce 147 důchodců ze Senior domu v celkové výši 3,6 milionu korun.

Středeční líčení se týkalo kauzy, kdy prý Snášel s Berkou podvedli 16 lidí při koupi bytů. Obžalovaní od poškozených za 16 bytů inkasovali téměř 35 milionů korun, ale peníze neuhradili bance, od níž si na stavbu komplexu půjčili. Tím pádem právo na nemovitosti připadlo bance.

Předseda senátu Petr Černý uvedl, že předchozí tresty pro Stanislava Snášela ruší a místo něj vynesl jeden souběžný. „Všech 16 poškozených se chovalo naprosto správně a normálně. Pokud by nebyli paranoidní, nenapadlo by je, že v koupi bytů je nějaká zrada,“ řekl k rozsudku Černý. Snášel s Berkou podle něj dokázali spolehlivě vytvořit atmosféru naprosté důvěry, v níž pak od lidí snadno získali finance.

Černý míní, že Snášel v posledních letech postrádal kontakt s realitou. Peníze, které získával od klientů, používal údajně na koupi luxusních aut a jiných podobných věcí. „Takový člověk ztrácí pojem, co jsou peníze. Chce se hlavně před lidmi předvést a 10 nebo 20 milionů pro něj není žádná částka,“ poznamenal soudce.

Není to však poslední Snášelův případ, který justice řeší. Projednává i další podnikatelovy podvody. Podle odhadů dluží Snášel různým firmám a lidem téměř miliardu korun.