Praha – Správa pražských věží dnes na Petřínském vrchu pořádala staročeskou zabijačku. I v tuhých mrazech přišla spousta lidí. Kvůli hygienickým regulacím Evropské unie to totiž byla jedna z mála příležitostí, kdy mohli Pražané vidět výrobu všech vepřových pochoutek tradičními ručními postupy.
Pod Petřínskou rozhlednou se dnes vařily jitrnice postaru
Klasické zabijačkové pochoutky, jako třeba jitrnice, jelítka, prejt, ovar či krvavou polévku prdelačku dnes řezníci a masokombináty vyrábějí strojově. Dnes však návštěvníci staročeské slavnosti, která probíhala přímo pod Petřínskou rozhlednou, mohli přihlížet tradičním postupům.
A v patnáctistupňových mrazech přišla vhod i další dobrota, bez které si zabijačku nelze představit – domácí slivovice. „Vlastně je to taková příležitost, kdy se setkávají celé rodiny. My jsme tu tradiční příležitost rozšířili na celou rodinu Pražanů a návštěvníků celé Prahy,“ uvedl Jiří Lopata ze Správy pražských věží.
Nad setkáním pod Petřínskou rozhlednou převzal záštitu starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). "Už v rámci podpory českých tradic je přímo naší povinností toto podporovat,“ poznamenal starosta městské části. V minulosti se vepřové hody pořádaly až do masopustního úterý. To letos připadá na 21. února. Velikonoční půst, kterému masopust předchází, začíná Popeleční středou.
Dnešní masopustní zabijačka se konala u příležitosti výročí spojení dosud samostatných pražských měst (Hradčany, Malá Strana, Staré Město, Nové Město) do Královského hlavního města Prahy. Patent, který definitivní vznik starověké Prahy uváděl v platnost, vydal v roce 1784 rakouský císař Josef II.