Turistům by se na Šumavě mohl zpřístupnit vrchol Antýglu i další atraktivní místa

Turisté na Šumavě by mohli získat přístup na nová místa (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí posuzuje návrh nových klidových území na Šumavě. Rozhodnout by mohlo ještě letos. Nepřístupná území mají být menší než dosud. Turistům by se tak otevřely lokality, do kterých se desítky let nemohli podívat. Asi nejatraktivnější částí má být vrchol Antýglu.

Ždárecké jezírko na jihu Šumavy je ještě přístupné, sousední slatě už ne. To by se ale mohlo ještě letos změnit. Správa rezervace původně navrhovala klidová území na devatenácti procentech rozlohy parku. Nakonec je území pro život tetřeva a dalších ohrožených druhů zhruba o dvě procenta menší. „Vznikly za jiným účelem, za ochranou nějakého biotopu, a byly to bývalé rezervace, a tedy neodpovídají dikci současného zákona,“ uvedl vedoucí odboru ochrany přírody Národního parku Šumava Martin Starý.

Většinu bývalých rezervací chce správa parku zpřístupnit mezi Borovými Lady a Strážným v jižní části Šumavy. Atraktivní místa ale vzniknou i v oblasti Horské Kvildy. Turisté by se nově mohli dostat i na horu Antýgl. Především na jihozápadní svahy i vrchol ve výšce 1254 metrů.

Mapu klidových území je možné si prohlédnout zde.

Plánovaná nová podoba klidových území na Šumavě
Zdroj: Národní park Šumava

Oblasti jsou zatím uzavřené, návrh rady parku musí schválit ještě ministerstvo životního prostředí. „Samozřejmě budeme na tato území pořád dohlížet, a až dojde k legislativnímu procesu a budou klidové zóny vyhlášeny, dáme návštěvníkům včas vědět,“ sdělil vedoucí informační a strážní služby Národního parku Šumava Vít Chlada.

Hlídat budou strážci i nedaleko Modravy, kde vznikla klidová území ucelením několika menších oblastí od Mokrůvek až po Ždánidla v jedno větší území. Navíc jsou tam uzavřené cesty k Modrému sloupu nebo k Roklanské chatě. Ty lákají turisty nejvíc – i navzdory vysoké pokutě. O zpřístupnění Modrého sloupu chce nyní usilovat i prezident Petr Pavel.