Plastika pro Vsetín se stala terčem kritiky. Na další už možná nedojde

Plastika ve Vsetíně vyvolává spory (zdroj: ČT24)

Politici ve Vsetíně se přou kvůli plastikám, které mají zdobit tamní kruhové objezdy. Pro město je navrhuje výtvarník Josef Zlamal ze Šternberka, jenže už jeho první dílo za 1,4 milionu korun vyvolalo vášnivé diskuse. Další rondely město zatím plastikami osazovat nebude. Radnice to odůvodňuje nedostatkem financí.

Jedinou plastikou, která se už na jednom z kruhových objezdů objevila, je železobetonový oblouk s andělem a ovcemi z hliníku. Podle autora jde o materiál, který má vydržet dlouhá léta. „Výsledkem měl být otisk, který bude autentický v tom daném místě a patří sem, nepatří do Brna, do Prahy nebo Otrokovic,“ řekl k dílu Zlamal. 

Anděla i ovci má Vsetín ve znaku, proto jsou i na pomyslné bráně do města. „Přišlo nám to jako taková nejpřirozenější esence motivu, se kterým by se mohli identifikovat jak místní občané, tak má i vypovídající hodnotu směrem k návštěvníkům,“ dodal umělec.  

Jenže někteří místní z plastiky příliš nadšení nejsou. Prvky, které zkrášlí kruhové křižovatky, přitom řešili městští architekti léta, a právě Zlamal je svým návrhem oslovil. „Najednou se ukázalo, že má k tomu i takový filozofický rozměr, vnímal kontext toho místa úplně jinak,“ uvedla architektka a radní Vsetína Martina Hovořáková (ANO).

Propagace lidovců?

Oblouk na příjezdu do Vsetína ve směru od Zlína instaloval tým kolem výtvarníka loni na podzim, a to těsně před komunálními volbami. Anděla s ovečkami si lidé vyložili jako propagaci lidovecké strany, která dlouhodobě stojí v čele radnice.

Opozice se s dílem Josefa Zlamala nesmířila dodnes. „Pokud se dělá výtvarný prvek ve veřejném prostoru, tak v celém civilizovaném světě se na to udělá veřejná výtvarná či architektonická soutěž,“ reagoval zastupitel Vsetína Michal Berg (Zelení). 

Plastiky vznikají pro celkem tři kruhové objezdy. Kromě rondelu s andělem a ovečkami má být ještě jeden s valašskými tanečníky a další s valaškami. Jenže v nejbližší době to pravděpodobně nebude. 

„Nepočítáme s tím, že na to zkrášlování budeme dávat peníze. Zatím asi jenom do výsadby, ale do těch nových modulů, které by tam měly být osazeny, či artefaktů, tak to v tuto chvíli dělat nebudeme,“ uvedl starosta Vsetína Jiří Čunek (KDU-ČSL).  

Návrhy na valašky i tanečníky má Zlamal hotové. Tomu, že zůstanou jen na papíře, ale nevěří on a ani městská architektka.