Ve Svitavách u nádraží vyhořelo opuštěné silo. Vlaky se na trať vrátily až ráno

Až ráno začaly jezdit vlaky po hlavní železniční trati z Čech na Moravu, kudy od večera nemohly projet kvůli požáru bývalého sila u nádraží ve Svitavách, když se část sutin z objektu zřítila na kolejiště. Přes noc hasiči nejpoškozenější část sila strhli.

Vlaky na trati Česká Třebová – Brno sice již jezdí, kvůli nedělnímu požáru ale stále nabírají zpoždění. Mezi Svitavami a Březovou nad Svitavou je uzavřena jedna ze dvou kolejí, ranní spoje tak měly zhruba čtvrthodinová zpoždění. 

Silo, kde začalo v neděli odpoledne hořet, bylo opuštěné, podle mluvčí hasičů Venduly Horákové ho obývali bezdomovci. Požár byl nahlášen v 17:40. Objekt byl brzy v plamenech, propadla se střecha. Kolem jedenácté hodiny večer byl požár lokalizovaný v budově sila a nešířil se dál. Ve 3:30 se ho podařilo hasičům zcela zlikvidovat. 

Plameny a jiskry zapálily i okolí budovy

Železniční dopravu požár narušil především proto, že se část sila zřítila na trať. „Štítové zdi budovy spadly dovnitř objektu, část boční zdi spadla do kolejiště, strhla část trakčního vedení, které bylo už v té době vypnuté,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková.

O půlnoci přijel hasičský bagr z Hlučína. Hasiči opásali budovu s pomocí jeřábu a část jí strhli, což ale stačit nebude. Zbytek demolice však již musí obstarat majitel sila.

iReportér Jiří Maděra: Požár domu ve Svitavách (zdroj: ČT24)

Plameny, které šlehaly z objektu, a odlétávající žhavé jiskry způsobily v průběhu večera další požáry v okolí. Jiskry zapálily střešní krytinu na střeše dvou domů, byla také poškozena střešní fólie na novostavbě azylového domu.