Ovzduší v Turnově ideální není. Po spuštění kalírny se bude měřit znovu

Turnov - Turnov má první výsledky měření ovzduší. Koncem loňského roku je zahájilo město v reakci na petici obyvatel proti výstavbě kalírny oceli. Výsledky ukázaly zvýšené množství poletavého pachu i výskyt rakovinotvorného benzopyrenu. Za zhroršený stav podle výsledků může hlavně doprava a špatné topení. Město se na kvalitu ovzduší znovu zaměří poté, co firma Kamax zahájí provoz kalírny.

Za zhoršené ovzduší u Turnova může hlavně doprava a špatné topení (zdroj: ČT24)

V prosinci loňského roku mobilní stanice tři dny měřily kvalitu vzduchu v turnovské části Malý Rohozec jen pár set metrů od průmyslové zóny. Další dva dny potom v jiné části města. Výsledkem měření bylo zvýšené množství poletavého pachu i rakovinotvorný benzopyren. Limity jsou ale překročené jen mírně. „Měření probíhalo za nejhorších možných podmínek, tudíž lze předpokládat, že celoroční průměry budou v normách,“ uvedl Milan Sehnal, odbor životního prostředí, MÚ Turnov. V prosinci byly na vině i kotle na pevná paliva a kamiony, kterých Turnovem jezdí tisíce.

Lidé se ale bojí, že až se linka rozjede, vzroste doprava a podmínky se zhorší výrazně. Podle autorů petice je už část linky hotová a Kamax žádá úřady o dodatečné povolení, aby ji zprovoznil. Česká televize jej požádala o vyjádření, firma to ale odmítla. Až se linka rozběhne, měřicí stanice se má na místo vrátit. Ale jen na čas. Stálé měření si prý město dovolit nemůže. V průmyslové zóně je povolený jen lehký průmysl, těžký zakazuje regulační plán. Na pozemek, kde má být kalírna, se ale nevztahuje.

Šroubárna Kamax do budoucna plánuje otevřít hned tři kalicí linky. Dohromady mají vyrábět 31 a půl tisíce tun oceli ročně. Obavy místních, že se kvůli tomu zhorší životní prostředí, jsou ale podle firmy zbytečné. Turnovská průmyslová zóna je zatím zaplněná z půlky, a to lehkým průmyslem. Těžký průmysl tam zakazuje tzv. regulační plán. Na pozemky, kde vyrostla nová kalírna, se ale tato pravidla nevztahují. Radnice už v minulosti uznala, že k tomu došlo jejím pochybením.