Otevření vilémovského mostu se odkládá, zdaleka není hotový

Vilémov (Havlíčkobrodsko) – Most ve Vilémově, nahrazující ten, který se v září během nepodařené rekonstrukce zřítil a jehož trosky zahubily čtyři dělníky, bude hotový v polovině prosince. Původně po něm měla jezdit auta již o víkendu, kraj ale nakonec musel otevření odložit o patnáct dnů. Podle místních obyvatel nemusel být kraj tak velkorysý – ruch na stavbě zesílil až v posledních dnech, kdy bylo zřejmé, že se termín na konci listopadu nestihne.

Most na místě zříceného se měl otevřít již v neděli (zdroj: ČT24)

Nový most ve Vilémově měl být takřka hotový, ve skutečnosti se ještě ani nepoložila vozovka. V neděli, kdy byl původní termín, se tedy neotevře. Kraj Vysočina, který je investorem stavby, o tom ví a dvoutýdenní odklad schválil. „Firma nás seznámila s tím, že potřebuje prodloužit termín dočasného předání - bude to do 15. prosince,“ uvedl náměstek hetjmana pro dopravu Libor Joukl. Prodloužení termínu podmínil kraj zintenzivněním práce, která bude probíhat i o víkendech. Ani polovina prosince ale není úplně jistým termínem. „Výkyvy počasí by dokončovací práce samozřejmě ohrozit mohly,“ upozornila mluvčí konsorcia firem M-most Irena Bubeníková.

Obyvatelé Vilémova však tvrdí, že kdyby práce řádně probíhaly, nebyl by nutný odklad ani obavy ze sněžení. Václav Řimek z Vilémova si stavbu pravidelně fotografuje. Zvýšenou aktivitu na staveništi přitom pozoroval až v posledních dvou týdnech. „Viděl jsem pracovat rychleji, to vám řeknu otevřeně,“ poznamenal amatérský dokumentarista vzniku nového mostu.

Dokončení před zimou je pro Vilémov kritické. Zatím ještě je možné překonávat říčku Hostačovku po dalších mostcích, které v obci jsou – ačkoli například pro Aloise Nováka to znamená několikakilometrovou zacházku. Až ale nasněží nebo namrzne, mohl by Vilémov bez silnice druhé třídy – jejíž součástí most je – zůstat zcela neprůjezdný.

Nový most ve Vilémově vzniká poté, co se starý zřítil. Počátkem září probíhala jeho rekonstrukce, zřejmě kvůli nevhodnému postupu stavby ale ztratil po rozsáhlém odbagrování zeminy oporu. Jeho trosky zasypaly šest dělníků, čtyři z nich zahynuli. Katastrofou se stále zabývá policie. Vyšetřuje ji jako obecné ohrožení z nedbalosti. „Čekáme na znalecký posudek, případ dále prověřujeme,“ uvedla policejní mluvčí Jana Kroutilová.