Ostravská lékařská fakulta chce vyučovat zubaře. Nový děkan má v plánu i rozvoj vědy

Lékařská fakulta Ostravské univerzity chce žádat o akreditaci studijního programu stomatologie. Fakulta také současně usiluje o znovuzískání akreditace studijního programu Všeobecné lékařství. Pod vedením nového děkana Rastislava Maďara také plánuje zaměřit se víc na rozvoj vědecké činnosti.

Fakulta chtěla obor stomatologie zavést už před čtyřmi lety, vzhledem k nestabilní situaci ale od plánu nakonec ustoupila. Teď má nového děkana a nové plány.

Podporu má od města i Moravskoslezského kraje, zubařů je totiž v celém regionu málo. „Těžko předjímat, jestli to bude za dva roky nebo za tři, ale rozhodně se budeme snažit, aby to bylo v co nejkratším horizontu. To nejdražší je přístrojové vybavení, které je u oboru stomatologie velmi finančně náročné,“ řekl děkan Maďar. Důležité bude také získat garanty tohoto programu a vyučující.

Fakulta chce rozvíjet vědeckou činnost

Ve spolupráci s vedením univerzity a fakultní nemocnicí připravila fakulta také plán rozvoje vědecké činnosti. Chystá vznik vědecko-výzkumného centra za 1,2 miliardy korun, které by mohlo vyrůst do pěti let v areálu Lékařské fakulty, výstavba by měla být financována z evropských fondů. „Pro Lékařskou fakultu projekt znamená významný rozvoj a stabilizaci vědy a výzkumu ve střednědobém horizontu,“ uvedl prorektor pro strategii a rozvoj univerzity Roman Hájek.

Dodal, že kromě střednědobých cílů, jako je projekt vědecko-výzkumného centra LERCO, má Lékařská fakulta i krátkodobější cíle. „V nedávné době vzniklo Centrum zdravotnického výzkumu, jehož cílem je vytvořit menší vědecké celky, které budou pokrývat vědecké aktivity v jednotlivých zdravotnických a medicínských oborech,“ uvedl Hájek.

Do posilování vědy na fakultě se zapojila také Fakultní nemocnice Ostrava a vznikl společný projekt vědeckých start-upů. Cílem je přilákat na univerzitní i nemocniční pracoviště nové vědce a vědecké týmy, hlavně ze zahraničí. „Formou soutěže vyberou obě instituce společně vědce, kteří získají zázemí laboratoří v areálu fakulty a nemocnice i finanční podporu ve výši tři až pět milionů korun na dobu tří let,“ uvedla Fremrová. O náklady se podělí škola s nemocnicí. „Věřím, že výsledky jejich činnosti posunou dopředu vědní oblasti medicíny jako onkologii, hematoonkologii, neurovědy a řadu dalších,“ uvedl ředitel nemocnice Jiří Havrlant.

K vědě chce děkan přilákat i studenty

Fakulta chce přilákat k vědě i samotné studenty, do studijního plánu čtvrtých a pátých ročníků chce proto zařadit povinně volitelné předměty, jako jsou Základy vědecké činnosti, Základy lékařského výzkumu a Publikační aktivity. Navíc od prvních ročníků přibude dalších deset povinných předmětů, které se budou týkat například psaní vědeckých prací a článků a částečně budou vyučovány v angličtině. Podle Maďara chce fakulta podniknout i další aktivity, které zvýší motivaci studentů a akademiků k publikování jejich výstupů v kvalitních impaktovaných časopisech.

Fakulta se dlouhodobě potýká s problémy. Pochybení při přijímání studentů na ní prověřoval i Národní akreditační úřad. Vše vyvrcholilo tím, že komise Národního akreditačního úřadu v létě neudělila akreditaci pro obor Všeobecné lékařství, a letos tak fakulta nemohla přijímat studenty.

Fakulta ale ještě před oficiálním oznámením stanoviska úřadu využila možnosti požádat o přerušení projednávání žádosti o udělení akreditace a znovu by se tak o ní mělo rozhodovat počátkem příštího roku. Někdejší děkan Arnošt Martínek po neudělení akreditace rezignoval.