Oprava železničních mostů ochromila jihovýchod Prahy. Řidiči nevědí, kam mohou, tramvaje mají výluku

Události v regionech: Dopravní komplikace v Praze kvůli nové uzavírce podjezdu mezi Zahradním Městem a Strašnicemi (zdroj: ČT24)

Prahu sužují stále další uzavírky a výluky. Nově způsobila uzavírka v Průběžné ulici vážné komplikace v jihovýchodní části metropole, dopravu komplikuje také oprava tramvajové trati na Rašínově nábřeží a práce na plynovodu ve Francouzské. Tramvajová výluka pokračuje i na Smíchově.

S dopravními obtížemi se letos o prázdninách potýká celé Česko, zvláště velká města, Prahu nevyjímaje. Jen seznam denních tramvajových linek, které mají v hlavním městě kvůli výlukám pozměněnou trasu, je úctyhodný: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 20, 22 a 26, tedy nadpoloviční většina (šestnáct z celkových 23, které jsou o prázdninách v provozu).

Ve čtvrtek začala nová výluka na jihovýchodě města, která ovlivňuje provoz městské hromadné dopravy i aut. Uzavřený úsek není příliš dlouhý, ale velmi kritický. Jde o část Průběžné ulice pod železničními mosty, které právě procházejí rekonstrukcí – pomineme-li Jižní spojku, je to jedno z pouhých dvou míst, kde lze překonat železniční trať mezi Záběhlicemi a Strašnicemi.

Uzavírka podjezdu v Průběžné ulici
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Z pohledu cestujících v MHD je vyloučena tramvajová trať ze Strašnic k nádraží Hostivař, kudy jezdí denní linky 22 a 26 a noční 97 a 99. Většina z nich bude až do 26. srpna končit v zastávce Nádraží Strašnice, pouze tramvaje číslo 26 pojedou ze Strašnické na Kubánské náměstí. Zároveň jsou odkloněny autobusové linky 101, 138, 175, 177 a 195, které po uzavřeném úseku Průběžné také jezdí.

Městské autobusy jsou většinou odkloněny do ulice V Korytech, jen linky 175 a 195 jsou zkráceny na Skalku. Jižně od železnice jezdí mimořádná linka X175, která nahrazuje příslušnou část linky 175 a místo vyloučených tramvají jezdí mezi zastávkami Strašnická a Nádraží Hostivař také autobusy X26, respektive noční X99.

Uzavírky a objízdné trasy v Praze 10
Zdroj: Praha 10

Z pohledu řidičů osobních aut je situace ještě složitější. Nejenže je Průběžná uzavřena, ale navíc je částečná uzavírka i V Korytech. Ve špičkách pracovních dnů (od 6 do 10 hodin a od 14 do 19 hodin) se nesmí jezdit úzkým podjezdem pod starou tratí u strašnické zastávky ve směru do Strašnic, obousměrně jím mohou projíždět pouze autobusy. Oficiální objízdné trasy vedou po Jižní spojce a po Průmyslové ulici, jde o výraznou zajížďku.

Intenzivní provoz v ulici V Korytech
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Již první hodiny ukázaly, že zdaleka ne všichni řidiči situaci zcela porozuměli. „Otáčející se řidiči a ti, kteří se i přes zákaz pokoušejí projet ulici V Korytech, zdržují MHD v obou směrech,“ oznámil již ráno organizátor Pražské integrované dopravy. Během dne se potom ve Strašnicích vytvořily kolony, odpoledne museli řidiči i cestující v autobusech počítat asi s desetiminutovým zpožděním.

Tramvaje nejezdí ani ve Francouzské a na nábřeží

Výluka a uzavírka v Průběžné není jediným zcela novým dopravním omezením v Praze. Současně s ní začala ve čtvrtek také výluka ve Francouzské ulici, kde se opravuje plynovod. Rovněž se týká linky 22 a také 6, 13 a nočních 97 a 99. Linka 22 Francouzskou objíždí po trati přes Otakarovu a Nádraží Vršovice. Místo jí musela udělat linka 6, která je z I. P. Pavlova odkloněna na Vinohradské hřbitovy. Tramvaje číslo 13 potom končí na obratišti Zvonařka. Ve Francouzské se bude pracovat týden, tramvaje se vrátí 2. srpna.

Navíc začala i výluka tramvajové tratě na Rašínově nábřeží. Tramvaje nejezdí v krátkém úseku mezi Palackého náměstím a Výtoní, linky 2, 3, 17 a noční 92 uzavírku objíždějí přes Albertov. Linka 17 je ale odkloněna již od Národního divadla, což je nutné vzhledem ke konstrukcím tramvajových křižovatek. Výluka potrvá do 3. srpna. První den se na zastávkách pohybovali někteří zmatení cestující, kteří o výluce nevěděli a netušili, jak se dostanou do svého cíle.

Pokračují i další tramvajové výluky, které začaly v minulých týdnech. Oprava Nádražní ulice vypudila tramvaje z úseku Smíchovské nádraží – Hlubočepy, drobné omezení je také na náměstí Bratří Synků. V neděli 4. srpna potom začne další týdenní výluka na trati přes Palackého most mezi Palackého náměstím a Andělem.

Páteční riziko pro Troju

Automobilové dopravy se kromě výluky mezi Záběhlicemi a Strašnicemi dotýká i ta v Nádražní, která je zcela uzavřena. Řidiči ale mají i řadu svých „vlastních“ uzavírek. Od úterý je uzavřena Bělehradská ulice. Částečně je omezen provoz také v Poděbradské či Kbelské a pátek by potom mohl být kritický pro Troju, protože začne čtyřdenní uzavírka ulice K Bohnicím, která vede od zoologické zahrady na bohnické sídliště. Od neděle bude uzavřen jeden pruh také ve Vltavské ulici.

Sobotu navíc poznamená triatlonový závod v centru, kvůli kterému budou uzavřené některé ulice v centru města.