Olomouc kupuje úřednickou budovu Namiro za téměř čtyři sta milionů. Vezme si na to úvěr

Olomoucké zastupitelstvo schválilo nákup administrativní budovy Namiro, ve které od roku 2013 sídlí dvě stovky úředníků magistrátu. Radnice má nyní nemovitost v dlouhodobém pronájmu a za její převod zaplatí 398 milionů korun. Zastupitelé kvůli této realitní transakci schválili přijetí investičního úvěru 400 milionů korun, jehož polovina bude použita i na plánovaný nákup a rekonstrukci rozlehlého areálu poštovní pobočky v Ladově ulici.

Město chce administrativní část budovy Namiro koupit za 398 milionů, přičemž dvě stě milionů korun z kupní ceny hodlá zaplatit pomocí úvěru. Zbytek kupní ceny uhradí ze svého. Druhá polovina čtyřsetmilionového úvěru bude určena na nákup a rekonstrukci poštovního areálu v Ladově ulici, který je na prodej a město o něj má vážný zájem.

Podle radních je plánovaný nákup budovy Namiro pro město výhodný, jelikož nabízená kupní cena je nižší než cena obvyklá stanovená znaleckým posudkem. „Odhadované nájemné hrazené městem za období od roku 2024 do roku 2033 navýšené o případné inflační koeficienty by činilo minimálně 270 milionů korun,“ stojí ve zprávě pro zastupitele.

Olomouc si v budově Namiro od roku 2013 pronajímá kanceláře, ve kterých působí magistrátní úředníci. V prvních letech město za pronájem prostor platilo ročně osmnáct milionů korun, dnes už je to 27 milionů. Lidé to často kritizovali.

Město chce i poštu v Hejčíně

Radnice má vážný zájem také o rozlehlou poštovní budovu v Ladově ulici v Olomouci-Hejčíně. Její prodej Česká pošta plánuje v elektronické aukci. Magistrát zašle vedení pošty dopis, ve kterém požádá o informace o dalším postupu a podmínkách případného zapojení města do prodeje nemovitosti.

Vyvolávací cena areálu s pozemky zabírajícími plochu třináct tisíc metrů čtverečních činí 119 milionů korun. V areálu nyní funguje poštovní pobočka a depo. S novým majitelem chce pošta uzavřít nájemní smlouvu na část prostor, které bude nadále využívat pro poštovní služby.

Pokud magistrát rozlehlý areál v Ladově ulici koupí, bude tam moci přemístit některé odbory, které sídlí v několika jiných budovách. Město by díky nákupu areálu v Ladově ulici mohlo přesunout odbor magistrátu zaměřený na dopravněsprávní problematiku, který dočasně sídlí ve státem vlastněné budově ve Vejdovského ulici. Přemístěn by mohl být do budovy Namiro a z ní pak jiné odbory do bývalé pošty v Ladově ulici.

Zadluženost Olomouce loni klesla na 1,42 miliardy korun z 1,56 miliardy v závěru roku 2022. Schválený rozpočet Olomouce na letošek počítá s příjmy 3,304 miliardy, jsou meziročně o 287 milionů korun vyšší. Výdaje Olomouce mají vzrůst o 379 milionů korun na 3,56 miliardy korun z loňských 3,181 miliardy. Schodek 256,3 milionu město pokryje pomocí peněz ze svých bankovních účtů a krátkodobého revolvingového úvěru 120 milionů korun.