Obchvat Sedlice vypadl z plánů, nikdo neví proč

Sedlice - Silničáři odložili stavbu obchvatu Sedlice na Strakonicku. Projekt, který měl z obce svést tranzitní dopravu, vypadl z plánů. Podle nich už měl být v tuto chvíli hotov. Místní se s tím nehodlají smířit, protestuje taky kraj. Silničáři slíbili, že se projektem začnou znovu zabývat. Se stavbou by se mohlo začít do dvou let.

Sedlicí denně projede v průměru deset tisíc aut směřujících do Plzně, Strakonic a Písku. „Nebudu přehánět, když řeknu, že dvě třetiny tvoří kamionová doprava,“ říká starosta města Jiří Rod (nez.). Těžká auta ničí silnici, domy v okolí mají poškozené fasády, některým vypadala okna. Místní trápí hluk ve dne v noci.

Kvůli hustému provozu se například starší lidé těžko dostávají na druhou stranu města. Podle radních je Sedlice rozdělená na dvě vzájemně obtížně dostupné části.

Na přípravě projektu obchvatu se radnice podílela společně se silničáři. Připravila i smlouvy na výkup pozemků. Projekt ale silničáři ze stavebních plánů vyřadili. Proč, to nikdo neví. „Nemohu říci, proč se tato stavba nedostala do plánů, protože jsem v té době na ředitelství nebyl,“ řekl k tomu Miloslav Ouředník z jihočeského ŘSD.

Krajský úřad chce přesvědčit silničáře, aby obchvat začali budovat. Cestáři slíbili, že spolu s lišovským začnou znovu řešit i ten sedlický. Nová šestikilometrová cesta by měla mít čtyři mosty. Stavba si vyžádá více než 400 milionů korun. Pokud silničáři získají peníze ze státní pokladny, začnou obchvat budovat do dvou let.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)