Občanské sdružení bojuje za záchranu buštěhradského pivovaru

Buštěhrad (Kladensko) – Bývalému pivovaru v Buštěhradu hrozí demolice. Firma, která ho získala v aukci v roce 1993, má v plánu na jeho místě vystavět nový areál plný bytů, který by měl být pivovarským budovám do jisté míry podobný. Kladenský magistrát už v lednu vydal k bourání povolení. Občanské sdružení Buštěhrad sobě chce ale objekt zachránit. Na ministerstvo kultury proto poslalo žádost, aby pivovar zapsalo na seznam kulturních památek.

Občanské sdružení sice podle Daniely Javorčekové oceňuje snahu firmy zařadit nový areál do historického prostředí, myslí si ale že „to, co je zde v současnosti, je daleko cennější,“. Firma Level ovšem na bourání trvá, v minulosti nabízela objekt k prodeji, nikdo ale neprojevil zájem. „Případná oprava by vyžadovala velmi značné finanční prostředky, u kterých není zajištěna žádná návratnost,“ dodal ředitel firmy Vlastislav Paseka.

Pivo se v areálu naposledy vařilo v roce 1967

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Firma nyní čeká už jen na posouzení, zda bourání nepoškodí hráz přilehlého rybníka. Demolice tak může začít už během několika následujících týdnů. Občanské sdružení ale stále doufá, že ministerstvo nakonec demolici zabrání. Rozhodnutí, zda bude znovu posuzovat návrh na zařazení objektu mezi chráněné památky, se očekává na konci února.

Při posledním rozhodnutí ministerstvo areál za památku neprohlásilo. Na seznamu kulturních památek je pouze administrativní budova. „Zbytek areálu nebyl zapsán, protože je v havarijním stavu,“ uvedla mluvčí ministerstva kultury Viktorie Plívová. Podle Javorčekové je ale argumentace resortu nedostatečná a „opět nahrávala investorovi“.