O vědecké knihovně se v Ostravě jen mluví. Vítkovický plán ale budí odpor

Ostrava – Vědecká knihovna v Ostravě funguje více než šedesát let v provizoriu. Přestože roku 2004 v architektonické soutěži jednoznačně vyhrál projekt takzvané Černé kostky, kraj novostavbu zavrhl s odůvodněním, že na ni nejsou peníze. Nyní přišel úřad se společností Dolní oblast Vítkovice s nápadem postavit knihovnu podle návrhu Josefa Pleskota v tomto industriálním areálu. Nelíbí se to řadě ostravských patriotů včetně starostky centrálního obvodu.

Hlavním argumentem proti plánu postavit vědeckou knihovnu v Dolní oblasti Vítkovicích je obava z dalšího vylidňování centra města. Nedůvěru budí také to, že přestavba by měla vzniknout bez architektonické soutěže a byla by v nájmu soukromé společnosti. Zaznělo to během veřejné debaty na toto téma v Divadle loutek Ostrava.

Proti knihovně v Dolní oblasti je také starostka Moravské Ostravy

„Jestliže chceme centrum města oživit, jestliže chceme, aby tam lidé chodili podobně jako do Vítkovic, tak by knihovna měla zůstat ve městě,“ uvedla například architektka Milena Vitoulová. Proti záměru umístit knihovnu do Dolní oblasti Vítkovic se vyjádřila starostka obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfeldová z hnutí Ostravak. „Knihovna by měla být v historickém centru,“ je přesvědčená starostka.

„Areál Dolní oblast Vítkovice se díky Janu Světlíkovi i výběru architekta Pleskota krásně vyvíjí. Soustředit tam ale veškerý kulturní život města nepovažuji za správné. Už to, že je tam v nájmu městská galerie, není vhodné,“ míní například také architektka Eva Konečná.

Stěhování knihovny do Vítkovic není příliš nakloněn ani ostravský primátor Tomáš Macura z hnutí ANO. „Knihovna je významný městotvorný prvek. Její umístění a hlavně její tvar a řešení by nemělo být limitováno pouze úvahami, kde na to dostanu více dotací,“ uvedl Macura.

Náměstek hejtmana Recman: Ještě není nic rozhodnuto

Krajský úřad prosazuje variantu stavby knihovny v památkově chráněném areálu s argumentem reálného financování stavby z evropských fondů. „Pozitivním rysem této varianty je, že by vzhledem k památkové ochraně Dolní oblasti bylo možné využít prostředků z Evropské unie,“ prohlásil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Svatomír Recman z KSČM. „Zatím ale není nic rozhodnuto,“ zdůraznil. Dolní oblast Vítkovice už má nicméně hotovou studii, na kterou přispěl také kraj.

Rozehnalová: Dotace je možné získat i bez návaznosti na Dolní oblast

Majitelka Antikvariátu a klubu Fiducia a zakladatelka Okrašlovacího spolku Za krásnou Ostravu Ilona Rozehnalová zdůraznila, že oproti tvrzení hejtmanství vyšlo najevo, že evropskou dotaci na stavbu knihovny může kraj získat i bez návaznosti na Dolní oblast Vítkovice. „Je reálné získat dotaci i na stavbu takzvané Černé kostky, která je připravená,“ míní Rozehnalová. Dodala, že další dotaci z Evropské unie je možné čerpat i na revitalizaci kulturních památek - v případě Dolní oblasti Vítkovice například na restaurování vysokých pecí nebo koksovací baterie.

Krajský úřad, který je zřizovatelem knihovny, by chtěl, aby instituce měla nové zázemí do roku 2020. Problémem současného sídla v pravém křídle ostravského magistrátu je především nedostatek místa a nevyhovující sklady na několika místech v Ostravě.

Debata o vědecké knihovně v Ostravě (zdroj: ČT24)