Nová cyklostezka povede podél řeky Jizery

Liberec - Na kole od pramene řeky Jizery až do hlavního města. To je plánovaná trasa cyklostezky Jizera. Sdružení Český ráj připravuje projekt už čtyři roky. Cyklotrasa má být českou obdobou známé rakouské stezky podél Dunaje.

Vlakem do Jizerských hor k prameni Jizery a zpátky už v sedle po příjemné cyklostezce podél řeky až po soutok s Labem, nebo třeba až do Prahy. Vize, která se má do pěti let stát skutečností. „Záměrem je, vytvořit páteřní trasu podél řeky po málo využívaných komunikacích. Tam, kde je doprava častější, je snaha vybudovat nové stezky," vysvětluje managerka projektu Pavla Bičíková. „Projekt se připravuje jako koridor nejenom pro cyklisty, ale i pro pěší, pro vodáky nebo pro vyznavače in-line bruslí,” doplňuje předseda sdružení Český ráj Aleš Hozdecký.

Vybudování cyklostezky podporuje více než 40 obcí a různých sdružení. Nejpřipravenější je zhruba 15kilometrový úsek mezi Železným brodem a Svijany. Právě tam se začne stavět. „Jako prvotní se budou řešit oblast Svijan a propojení Turnova a Malé Skály, pak se bude pokračovat v dalších etapách,” doplňuje Pavla Bičíková.

Cyklisté mají v Libereckém kraji k dispozici přes dva tisíce kilometrů cyklotras, což není mnoho. Přesto je oblast vyhledávaným cílem cykloturistů. „Cykloturistika u nás láká poměrně hodně návštěvníků, lidé sem jezdí zejména za pěší a poznávací turistikou, na třetím místě je právě cykloturistika,” říká Eva Hamplová, vedoucí odboru cestovního ruchu v Libereckém kraji.

Stavební práce v prvním úseku mají začít do dvou let, celou cyklostezku od pramene Jizery až do Středních Čech pak chce sdružení Český ráj zprovoznit nejpozději v roce 2013.