Netypická dovolená: na jižní Moravě mohou turisté spát na stromě nebo v sudu

Pár dní v sudu, vinném sklípku nebo v korunách stromů. Takové možnosti mají turisté na jižní Moravě, kteří nechtějí dovolenou strávit v hotelech nebo kempech, ale přitom si vychutnat tamější přírodu a atmosféru.

„Líbí se nám okolní příroda, a že máme možnost se podívat do lesa a vrátit se. Je to zajímavé i z hlediska bezpečnosti, ale myslím si, že by bylo zajímavější, kdyby byl areál větší a domky byly propojené,“ popsala svou zkušenost s bydlením v sedmi metrech nad zemí Zuzana Kocourková.

Atypické ubytování v korunách stromů nedaleko jihomarvské metropole nabízejí Lesy města Brna. Na rozdíl od klasických turistických chatek ale není v této zavedená elektřina a její obyvatelé si tak mohou svítit jenom baterkou. Navíc mají k dispozici jenom suchou toaletu.

Obyvatelé domku v korunách stromů žijí sedm metrů nad zemí
Zdroj: ČT24

Dovolená ve vinném sklípku nebo rovnou v sudu

Naopak mezi vinohrady na Pálavě se nachází sud, ve kterém je nejen splachovací záchod, ale i sprchový kout. Vinařství Klentnice tam láká turisty na bydlení právě v sudech. „Uvidí naše vinice a pak Novomlýnské nádrže, Dívčí hrad a Sirotčí hrádek,“ popsala výhled ze sudu pracovnice vinařství Lenka Halmanová.

Dva jsou obyvatelné – s dvoulůžkem a malým okénkem, třetí slouží jako zmíněné sociální zařízení. Jediná nevýhoda je, že sudy nejsou klimatizované, a tak v horkých letních nocích mohou turisté využít pouze malého elektrického větráku.

V sudech jsou dvoulůžka, vyspí se tam ale i rodiče s malým dítětem
Zdroj: ČT24

Jen o několik kilometrů dál v Dolních Věstonicích se mohou ubytovat v zrekonstruovaném vinném sklípku z 16. století. „Co lidé nejvíce kvitují, tak je přírodní klimatizace, která jde ze spodu z vinného sklepa, takže je tu v příjemný chládek,“ popsal výhodu ubytování majitel Karel Pavelek.

I takové prostředí ale má své nevýhody – v místnosti se trvale udržuje vlhkost a její vybavení tak snáz podléhá plísním. „Máme tu kvůli tomu klasické nemocniční matrace proti vlhkosti,“ dodal Pavelek. Jako dekorace je v místnosti využitá sláma, proto místo není ideální zejména pro alergiky.

Ve vinném sklípku je v horku příjemný chlad
Zdroj: ČT24

Existující alternativní ubytování, které láká, je na Jižní Moravě ale zatím jen pro několik desítek lidí. Razantní zvýšení návštěvnosti tak kraj zatím nečeká.