Nepozornost a únava. Smrtelných dopravních nehod na jižní Moravě přibývá

Už tři desítky lidí zahynuly od začátku roku na jihomoravských silnicích. Podle policejních statistik je to o devět víc než za srovnatelné období loňského roku. Poslední tragická nehoda se stala ve středu večer na Hodonínsku. O život při ní přišli dva lidé. Třetí cestující už je mimo ohrožení života, do nemocnice ho transportoval vrtulník.

Jen poničené trosky zbyly z auta po nehodě na rychlostní silnici 55 u Rohatce na Hodonínsku. Tragická srážka tam ve středu večer ochromila dopravu. „Devětadvacetiletý řidič nerespektoval dopravní značku stůj, dej přednost v jízdě. Vjel na hlavní komunikaci, kde se střetl s kamionem. Dva lidé na místě zemřeli,“ popsal mluvčí jihomoravské krajské policie Bohumil Malášek.

Jde přitom jen o jednu z mnoha smrtelných nehod, které se od začátku roku na jihomoravských silnicích staly. Nejvíce jich bylo na Znojemsku, naopak nejméně na Vyškovsku. Zlínský kraj pak eviduje od ledna osm úmrtí. Poslední z úterý, kdy zemřel u obce Staré Hutě motorkář.

Hlavními příčinami nehod jsou podle odborníků nedání přednosti, ztráta pozornosti a v těchto měsících také velká únava z tepla. Lékaři uvádí, že v té chvíli začíná lidský mozek značně omezovat výkon.

„Pozvolna vypíná různé systémy. Pozornost vypíná jako první. A pakliže se nestane žádný podnět, který by pozornost probudil, tak začne usínat,“ popsal neurolog Jaroslav Lněnička. Podle výsledků vyšetřování mohla únava i za tragickou nehodu u Pohořelic z první poloviny července. Řidička vjela do protisměru a náraz nepřežila.

Věnujte se jen řízení, říkají odborníci

Podle odborníků z Centra dopravního výzkumu je alfou i omegou omezení následků případného střetu nejdůležitější dávat pozor na provoz a řízení. „V momentě, kdy vidím, že se na mě řítí vozidlo v protisměru, tak první je potřeba začít brzdit. Současně s tím dát zvukovou výstrahu. Co je velmi důležité, je dodržení bezpečné vzdálenosti tak, abych měl možnost reagovat,“ řekl výzkumný pracovník Lukáš Kadula.

Naopak nedoporučují strhávání volantu. A zatímco cena života je nevyčíslitelná, další ztráty z dopravních nehod jsou podle výsledků Centra dopravního výzkumu jen v Jihomoravském kraji za rok 2018 téměř osm miliard korun.