Nejdražší sídlo úředníků v Hradci Králové

Hradec Králové - Zřejmě nejdražší sídlo úředníků v zemi – to je bývalý pivovar v Hradci Králové, přestavěný na úřad kraje – a už je téměř hotový. Začátkem října ho čeká kolaudace. V průběhu příštích dvaceti let za něj kraj zaplatí asi půl druhé miliardy korun. Velekurník pro úředníky – tak nazval nové sídlo Hradeckého kraje v otevřeném dopise hejtmanovi jeho stranický kolega Miroslav Macek.

"Zřejmě správně předpokládám, že nemáte k tomuto (zlo)činu ani souhlas většiny občanů hradeckého regionu. Jako člen ODS byste měl jít příkladem v omezování byrokracie a finanční náročnosti státu (ODS to má léta v popisu práce)," to jsou úryvky zmiňovaného dopisu. Pavel Bradík (ODS), hejtman Královéhradeckého kraje, je přesvědčen, že většina občanů Královéhradecka stojí za tímto rozhodnutím.

Kraj bude luxusní sídlo, které je těsně před dokončením, splácet firmě Immorent. Za dvacet let zaplatí podle smlouvy, která je pro veřejnost tajná, nejméně půldruhé miliardy korun. Vzorec pro výpočet splátek Immorentu je tajný i pro zastupitele. 50 miliónů vloží úřad do vybavení. Odhadem 350 miliónů získá za pronájem prostoru univerzitě a firmám. Pavel Bradík potvrdil, že 50 milionů korun, které kraj ročně vydá na leasingovou splátku, neohrozí žádné důležité investice.

Přestavbu bývalého pivovaru na nové sídlo kraje prosadila ODS, část sociálních demokratů a komunisté. Ostře proti byli lidovci. „Na jednu stranu se zavírají školy, ruší se dopravní spoje, rozpadají se silnice 2. a 3. třídy – zdůvodňuje se to nedostatkem finančních prostředků. Na druhou stranu se tu staví okázalé sídlo pro současnou vrchnost,“ vysvětlil zastupitel Královéhradeckého kraje Vladimír Derner.

Petr Košťál, odborník ve stavebnictví z Praskačky u Hradce Králové, se vyjádřil, že stavba bude mít význam po patnácti až dvaceti letech, protože dnes lidé ještě nedokáží ocenit význam této stavby pro Hradec Králové. Krajští úředníci se do nového sídla nastěhují do 7. prosince.