Neekologické a hlučné multikáry jdou do šrotu. Po olomoucké zoo se budou prohánět elektromobily

Olomoucká zoo nahradila původní multikáry ze 70. let novými elektromobily za tři a půl milionu korun. Stará vozidla už byla poruchová a po ekologické stánce nevyhovovala dnešním požadavkům zoologické zahrady. Elektromobily by měly na jedno nabití vydržet celodenní provoz.

Původní multikáry jsou nejen neekologické a poruchové, ale hlavně příliš hlučné. To obtěžtěžovalo nejen návštěvníky zahrady, ale i samotná zvířata v pavilonech a výbězích. 

Stará zelená vozidla, která pochází ze 70. let minulého století, podle zaměstnanců vydržela hodně, zoologická zahrada však chce jít s dobou a hlavně příkladem pro ostatní. „Vozový park zahrady se rozroste o čtyřkolku, dvě trojkolky a jeden malý nákladní vůz,“ řekl ředitel zoo Radomír Habáň. V budoucnu by měla přibýt ještě další vozidla na elektrický pohon.

Na jedno nabití až osmdesát kilometrů

Elektromobily bude zoo využívat například pro přepravu krmiva, hlíny nebo materiálu potřebnému k provozu jednotlivých úseků. Kromě toho je budou využívat i zaměstnanci pro rychlé přesuny po rozlehlém areálu zahrady. 

Momentálně se elektromobily dobíjí prostřednictvím elektrické sítě 220 V, v budoucnu by však vedení zoo chtělo doplnit nejen dokovací stanice v areálu, ale také zimní garáž. Při průměrné rychlosti třicet kilometrů za hodinu by měla nová auta ujet denně osmdesát kilometrů. Dobíjet by se měla jen v noci. 

Čtyři elektromobily pořídila svatokopecká zoo za bezmála tři a půl milionu korun. Necelé dva miliony poskytlo formou dotace ministerstvo životního prostředí.

Na elektřinu jedou i strážníci

Už na začátku dubna převzala tři auta na elektrický pohon i olomoucká městská policie. Jedná se o dvě osobní auta a jednu dodávku. Magistrát i strážníci si pochvalují hlavně tichý provoz a nízký dopad na životní prostředí.

Elektromobil olomouckých strážníků
Zdroj: Městská policie Olomouc

„Pořízením vozidel s elektrickým pohonem se začíná plnit záměr podpory ekologických forem dopravy v městě Olomouci. Tento krok samozřejmě souvisí i s plánem udržitelné mobility. Vzhledem k tomu, že tato vozidla budou Olomoučané potkávat v centru města, můžeme tak navíc přispět i k propagaci vozidel na alternativní pohon,“ řekl mluvčí Městské policie Petr Čunderle.

Pokud se elektomobily v dlouhodobém horizontu osvědčí, mohl by se vozový park městské policie rozrůst o další vozidla s alternativním pohonem.