Nebezpečná silnice u Nažidel má další oběť

Nažidla (Českokrumlovsko) – Tragická nehoda se stala na jihočeské silnici I/3, která vede z Českých Budějovic do Rakouska a je hlavní spojnicí z Čech například do rakouské části Alp. Při havárii tří aut zemřel jeden člověk. Silnice byla pět hodin zavřená a tvořily se mnohakilometrové kolony. Nehoda se stala v místě nechvalně proslulém havárií zájezdového autobusu před jedenácti lety.

U Nažidel na Českokrumlovsku havarovala tři osobní auta. V nehodě zřejmě nesehrálo podstatnou roli počasí. „Jedno z aut táhlo na přívěsném vozíku dřevěné hranoly, které se rozsypaly po vozovce,“ popsal policejní mluvčí Milan Bajcura. Sedmapadesátiletý řidič jednoho z vozidel utrpěl mnohočetná zranění, kterým podlehl ještě před příjezdem záchranné služby. Jeho stejně stará spolujezdkyně utrpěla těžká zranění hrudníku, pánve a dolních končetin. Po ošetření a stabilizaci stavu ji záchranáři převezli do českobudějovické nemocnice. V dalších dvou nabouraných autech nehodu všichni přežili bez zranění.

Podle policie řidič Fordu Focus combi při jízdě mezi kopci nepřizpůsobil rychlost, rozkolíbal se mu přívěs s dřevěnými hranoly a narazil čelně do protijedoucí Škody Felicie. Vraky byly odvezeny ke znaleckému posudku. Hlavní spojnice Čech a Horního Rakouska byla kvůli nehodě několik hodin uzavřena. Milan Bajcura upozornil, že se na ní vytvořily zhruba pětikilometrové kolony.

Tragická nehoda se stala pouze asi 70 metrů od místa, kde v roce 2003 zahynulo sedmnáct lidí – a další tři později v nemocnici – při havárii patrového zájezdového autobusu. Zásadní roli při nehodě měl řidič autobusu, ale důležité bylo také to, po čem vozidlo jelo. Nažidla proto místní představitelé často používají jako argument pro co nejrychlejší stavbu slíbené rychlostní silnice z Českých Budějovic do Lince. Zatím se ale ani nestaví, hotová by mohla být nejdříve v roce 2018, a stará silnice vypadá docela stejně jako před jedenácti lety.