Náchod přehodnotí nájemní smlouvu na tamní hotel

Hradec Králové – V Náchodě se chystá nové výběrové řízení na pronájem městského hotelu Beránek. Cena, za níž má soukromá firma objekt pronajatý, je totiž podle nového vedení radnice šokující! Podle dostupných informací je až desetkrát nižší, než by odpovídalo ceně tržní. Provozovatelka platí za rok sto dvacet tisíc korun. Smlouvu získala v době, kdy ve městě vládla ODS, lidovci, zelení a Sdružení pro otevřenou společnost.

Náchodský čtyřhvězdičkový secesní hotel Beránek má i s přístavbou 57 pokojů, tedy 145 lůžek. Součástí je i restaurace, kavárna, bar, vinárna, salónek. Je to majetek náchodské radnice. Soukromá provozovatelka platí měsíční nájem 10 tisíc korun. Podle náchodského radního Aleše Cabicara je to nájem odpovídající trafice. „Pro nás je to neuvěřitelná informace, že se takováto krásná budova může pronajímat za tak neuvěřitelně nízké peníze,“ diví se starosta Náchoda Jan Birke. 

Podle majitelky cena nájmu odpovídá. Podle ní už nikdo nevidí, že hotel má také vysoké nároky. „Zálohy na elektřinu jsou sto deset tisíc měsíčně. K tomu si připočtěte náklady na teplo, které jsou kolem sedmdesáti tisíc měsíčně. Na Náchodsku si každý myslí, že to je zlatý důl, a že já z toho mám nějaké veliké peníze,“ upozorňuje provozovatelka hotelu Beránek Romana Vágnerová. 

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Podle nového vedení radnice ztrácí město ročně až milion korun. Radní nyní chtějí nájem podstatně zvýšit. „Uvažujeme o nájmu ve výši osmdesát až sto tisíc korun měsíčně,“ naznačuje starosta Birke. „Prvním krokem bude ukončení současné nájemní smlouvy,“ dodává Aleš Cabicar. 

Hotel nepronajímá přímo radnice. Objekt patří městské firmě. Tu po volbách ovládla radniční koalice ve složení ČSSD, TOP 09 a nezávislých kandidátů. Představenstvo připravuje výběrové řízení na nového nájemce. „Určitě udělám vše pro to, abych byla schopná ten nájem zaplatit. Je také možné, že mě potkáte za barem místo číšníka,“ uzavírá Romana Vágnerová.   

Radnice také zvažuje, zda hotel nebude provozovat sama.