Na věž chvaletické elektrárny vylezli aktivisté, protestují proti dalšímu provozu

Na chladicí věž elektrárny Chvaletice vylezlo jedenáct aktivistů z organizace Greenpeace. Protestují tak proti plánovanému prodloužení provozu této hnědouhelné elektrárny. Nahoře plánují zůstat několik dní. Společnost Severní energetická zahájila již na jaře modernizaci kotlů, která by měla prodloužit životnost celého zařízení o deset let až do roku 2030.

Modernizací procházejí zatím dva ze čtyř kotlů. Zatímco spolek Frank Bold Society podal správní žalobu, kterou chce dosáhnout zrušení stavebního povolení, Greenpeace nyní poslal své aktivisty přímo do areálu. Ve tři hodiny ráno vylezlo jedenáct reprezentantů organizace po stometrovém žebříku na věž. Elektrárna, ve které se ročně spalují miliony tun hnědého uhlí, je vzhledem k probíhající rekonstrukci a nedávnému požáru mimo provoz, proto na ni nemá protest žádný bezprostřední vliv.

Generální ředitel  elektrárny Luboš Pavlas postup Greenpeace ostře odsoudil. „V Čechách se nectí soukromé vlastnictví a kdejaký člověk si může vlézt ke komukoliv domů a dělat si tam, co chce,“ řekl. Podle něj vnikli do areálu, když prostříhali plot a cestou na věž překonali i bezpečnostní zábrany.

Policie se odpoledne snažila s aktivisty vyjednávat, několik jejích mužů se vydalo nahoru na chladicí věž, další mluvili se zástupci Greenpeace na zemi. „Odmítají slézt dolů, zůstanou tam. Sundávat je násilím by nemělo smysl, měli by mnohem větší divadlo a bylo by riziko, že by se jim něco mohlo stát,“ uvedla mluvčí krajské policie Eva Maturová. S policisty podle ní aktivisté částečně spolupracovali, sdělili jim například své osobní údaje.

V průběhu září zahájila organizace kampaň proti elektrárně, protože se obává, že soud nerozhodne dříve, než bude modernizace hotová. Má skončit ještě letos. Žaloba i argumenty Greenpeace se týkají mimo jiné toho, že před stavebním povolením na modernizaci kotlů neproběhlo řízení o vlivu na životní prostředí.

„Kdyby se dělala EIA, mohla se vyjádřit veřejnost a integrované povolení by se řešilo v režimu podstatné změny. Garantuji vám, že by to majitelé elektrárny takhle snadným způsobem obejít nemohli,“ řekl vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. Že vlastník elektrárny stavební povolení získal, považuje za „šlendrián či dokonce zlý úmysl krajských úředníků“, ke které vnímá také „naprostou lhostejnost a pasivitu pana hejtmana a vedení kraje“.

Ekologická organizace odkázala na studii Neviditelní zabijáci, podle které předčasně zemře kvůli emisím z elektrárny 80 lidí ročně. Elektrárna je jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v regionu. Mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek uvedl, že se při pokračování provozu Chvaletic do roku 2030 do ovzduší „uvolní dvojnásobek oxidu dusíku, trojnásobek oxidu siřičitého a jednou tolik tuhých znečišťujících látek“.

Podle Greenpeace elektřinu z Chvaletic Česká republika nepotřebuje, neboť jí vyváží čtyřikrát více, než elektrárna vyrobí.

Aktivisté chtějí demonstrovat i několik dnů (zdroj: ČT24)

Vlastník elektrárny uvedl, že nesouhlas Greenpeace považuje za absurdní, neboť modernizace hnědouhelné elektrárny z roku 1979 sníží emise škodlivých látek i prachu. „Je smutné, že ekologická organizace bojuje proti zlepšení životního prostředí, které má zajistit dokončovaná oprava elektrárny,“ podotkla mluvčí Severočeské energetické Gabriela Sáričková Benešová.

Dodala, že Greenpeace již připravili petici proti Chvaleticím, která se však „nesetkala u občanů Pardubic s žádným ohlasem“. V pondělí na aktivisty před elektrárnou čekaly stovky dělníků a zaměstnanců. Ve vypjaté diskusi se jim aktivisté snažili vysvětlit smysl své akce, avšak bez výsledku. Setkali se s pískotem a nesouhlasnými výkřiky. 

Elektrárna Chvaletice je v provozu od roku 1979. Kromě modernizace dvou kotlů vzbudil nedávno pozornost také požár v její části. Hořet začalo v její zauhlovací stanici, která zajišťuje vykládání a skladování uhlí. Při požáru se zhroutila zauhlovací věž, incident elektrárnu na několik týdnů odstavil.