Na Velehrad míří davy poutníků. V bazilice mohou uctít lebku svaté Ludmily

Na Velehradě začala jedna z největších církevních událostí v zemi, Dny lidí dobré vůle. Na místo každoročně proudí desetitisíce poutníků. Připomínají si příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Letošní, devatenáctý ročník je navíc spojený se stým výročím založení republiky a dvacátým pátým výročím zasvěcení českého státu Panně Marii.

Už od úterka proudí na Velehrad davy poutníků. Každoročně jich na místo dorazí desítky tisíc. Součástí Dnů lidí dobré vůle jsou charitativní a kulturní akce a další program pro rodiny s dětmi. Letos se zvláštním důrazem na ženy a matky.

„Je to nejen svatá Ludmila, ale i Panna Marie. Před pětadvaceti lety jsme při této pouti zasvětili český stát Bohu jejíma rukama. Prosili jsme o požehnání a Boží ochranu pro ten nový stát,“ řekl olomoucký biskup Jan Graubner.

Na Velehrad dorazila zhruba stovka vozíčkářů

„Kromě handicapovaných z České republiky přijeli také účastníci ze Slovenska a Německa,“ řekl Michal Umlauf z Maltézské pomoci, která je hlavním organizátorem setkání handicapovaných. Akce je tradiční součástí cyrilometodějských Dnů lidí dobré vůle.

Začaly Dny lidí dobré vůle (zdroj: ČT24)

O vozíčkáře se stará sedm desítek dobrovolníků, kteří jsou na Velehradu už od 2. července. „Prošli přípravným kurzem tak, aby věděli, jak se správně o vozíčkáře nebo o člověka s postižením postarat, dokázali ovládat vozíček, případně zabezpečit základní pečovatelské úkony. Přicházejí nám pomoct ještě naši kamarádi a známí,“ řekl Michal Umlauf.

Tradiční setkání podle něj nabízí lidem se zdravotním postižením možnost pobavit se a navázat nová přátelství. „Řada z nich se v podstatě celý rok z ústavní péče nikam nedostane. Je to jedna z jedinečných příležitostí. Vím od nich z vyprávění, že se skutečně na setkání těší. Mají obrovskou radost, že se tady na Velehradě můžeme společně vidět,“ dodal Michal Umlauf.

Počet vozíčkářů, kteří se účastní cyrilometodějských slavností, se v posledních letech pohybuje kolem stovky. Kromě organizace setkání zajišťuje Maltézská pomoc při Dnech lidí dobré vůle také zdravotní dozor.

Poutníci pokračují v přepisování bible

Poutníci pokračují na Velehradě na Uherskohradišťsku v ručním přepisování bible. Takzvaný Velehradský rukopis začal vznikat před 14 lety. „Doposud byla přepsána více než polovina Starého zákona a téměř celý Nový zákon,“ řekla Petra Číhalová z Římskokatolické farnosti Velehrad.

Letos by podle ní měli poutníci dokončit přepisování Nového zákona, a to Zjevením svatého Jana. Poté začnou zájemci opisovat knihu Ester a první knihu Samuelovu. „Vracíme se tímto zpátky do Starého zákona, protože Nový zákon už je téměř dopsaný,“ dodala Číhalová.

V prvních ročnících lidé bibli přepisovali na Velehradě venku ve stanu před bazilikou. Od roku 2011 se přepisuje v prostorách Velehradského domu svatého Cyrila a Metoděje, který vznikl rekonstrukcí bývalé sýpky a konírny.

Lebka svaté Ludmily je hlavní atrakcí

Poutníci mohou od středečního odpoledne uctít na Velehradě na Uherskohradišťsku lebku svaté Ludmily. Vystavena je v Královské kapli baziliky, kde je také uloženo tělo olomouckého arcibiskupa Antonína Cyrila Stojana. „Vzácná relikvie je jednou z hlavních atrakcí Dnů lidí dobré vůle, které letos mimo jiné připomínají sté výročí založení republiky a dvacet pět let od zasvěcení českého národa Panně Marii na Velehradě,“ řekl tajemník slavností Josef Kořenek.

Lebka svaté Ludmily není na Velehradě náhodou. „Je to historicky ojedinělá záležitost. Ludmila byla v těchto místech pokřtěna okolo roku 874. Je to první historicky doložená žena, která položila základy kristianizace naší země,“ řekl diecézní konzervátor Vladimír Kellnar.

Relikvie je součástí svatovítského pokladu. Přesun lebky na Velehrad provázejí přísná bezpečnostní opatření. „Co se týká jejího příjezdu, instalace, odjezdu, všechno podléhá režimu utajení, takže v podstatě nemůžu k tomu nic říct,“ řekl Josef Kořenek.

Dny lidí dobré vůle lákají každý rok návštěvníky z celé republiky. Část z nich v obci zůstává po oba dva dny, někteří i déle, a tak tu samozřejmě utrácejí. Hlavně za jídlo a ubytování. Zatímco samotná obec z toho finančně příliš netěží, pro provozovatele hotelů a restaurací jsou tyto dny z hlediska tržeb těmi nejlepšími v roce.

Středeční program vyvrcholí Večerem lidí dobré vůle. Na charitativním koncertu vystoupili na pódiu před bazilikou od 19.30 například Jiří Pavlica s Hradišťanem, Hana Zagorová s kapelou, Vašo Patejdl, skupina Mirai, Filharmonie Bohuslava Martinů ze Zlína nebo pěvecký sbor Stojanova gymnázia Velehrad. Lidé při něm mohli prostřednictvím dárcovských SMS finančně přispívat na kliniku v Iráku, ve které se léčí uprchlíci, a Nadačnímu fondu Adiuvare.